Enschede

AUDIO Waar in Enschede wordt de vrijheid gevierd?

Enschede en de rest van Nederland herdenkt woensdag de oorlogsslachtoffers, donderdag is het tijd om onze vrijheid te vieren. Door heel Enschede en de nabije omgeving zijn activiteiten en festivals. Hieronder een overzicht van de festiviteiten.

195525 publiek concert optreden feest 4
Vrijheidsfestival
De binnenstad van Enschede staat donderdag op Bevrijdingsdag bol van de kinderactiviteiten en muziek. Nadat het vrijheidsvuur is ontstoken en de vrijheidsvlag is gehesen, wordt de Oude Markt omgetoverd tot een Vrijheidsland. Victor en Victoria Vrijheid ontvangen kinderen (van 4 tot 12 jaar) voor allerlei workshops. Ook zijn er optredens van Mindy en Vince. De winkels in de binnenstad zijn van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Vrijheidsvuur
Wielrenners van de wielervereniging Het Oosten en lopers van de korfbalvereniging DOS WK brengen donderdag om 12.00 uur het vrijheidsvuur de stad binnen. Het vuur wordt door burgemeester Onno van Veldhuizen en door de jongste wielrenner en loper ontstoken.

Vrijheidsvlag
Aansluitend wordt de winnende vlag van een ontwerpwedstrijd voor de Enschedese basisscholen onthuld en gehesen. Het 4 en 5 mei Comité Enschede was onder de indruk van de 75 inzendingen voor deze ontwerpwedstrijd. De keuze is uiteindelijk gevallen op de inzending van groep 5B van Het Reliëf. Kinderen uit de groep hijsen de vlag samen met burgemeester Van Veldhuizen.

Kinderworkshops
Daarna beginnen donderdag de kinderworkshops op de Oude Markt en in de Grote Kerk. Met een speciaal Vrijheidslandpaspoort kunnen kinderen meedoen aan verschillende workshops om hun paspoort te vullen. Maak theater met Karine Roldaan. Zing en dans met Kaliber Kunstenschool. Klim in een gave legertruck en praat met veteranen over hoe het is om voor de vrijheid te strijden. Doe mee aan de wetenschapsexperimenten van Science on Tour of aan de workshop vliegen van de Twente Academy Young. Of laat een mooie nep-tattoo door Frank Bouwmeester zetten, spring naar de vrijheid op de springkussens of teken met stoepkrijt. Deelname is gratis.

Matjesmarkt
De kindermatjesmarkt, die op Koningsdag werd afgelast vanwege het koude weer, gaat komende donderdag alsnog door. Verkopers en kopers zijn van 10.00 tot 17.00 uur welkom op het Van Heekplein.

Absolutely Fresh
Op het terrein van de Universiteit Twente is donderdag van 12.00 uur tot middernacht het gratis dancefestival Bevrijdingsdag Enschede, georganiseerd door Absolutely Fresh. Behalve een Mainstage en Ecletic-stage is er dit jaar voor het eerst een Classic!-area met r&b en hiphop uit de jaren zeventig, tachtig en negentig.

Bengelfestijn
Nieuw bij het bevrijdingsfestival op het UT-terrein is dit jaar het Vettt Bengelfestijn. Kinderen tot 8 jaar kunnen zich van 12.00 tot 17.00 uur vermaken met dansworkshops, knutselen en schminken, hutten bouwen, Lego, muziekinstrumenten maken van afvalmateriaal, stenen beschilderen, megabellenblazen en aan de slag met bouwspeelgoed. De Keukenbengels maken eten.

Expositie Auschwitz
De Museum Buurtspoorweg (MBS) staat dit jaar stil bij een donkere bladzijde uit het spoorwegverleden. Op het Station Boekelo is tussen morgen 4 mei en 31 oktober het personenrijtuig Bres lau 98 046 te zien. Dit type rijtuig werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor personentransporten vanuit kamp Westerbork naar de Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Het rijtuig is eigendom van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en wordt op dit moment door de MBS onderzocht voor een restauratie. TV Enschede FM heeft de trein bezocht met Michel Dispa, bestuurslid van Museum Buurtspoorweg. Bekijk de reportage hieronder terug


Bij het rijtuig is een expositie te zien die is samengesteld door de Anne Frank Stichting en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, in samenwerking met het Museum Auschwitz. Op dertien panelen wordt informatie gegeven over de verschillende kampen in Nederland, de transporten en de deportatie naar Auschwitz.

Verder heeft de MBS woensdag en donderdag een uitgebreid programma met extra ritten. In het museumdepot in Boekelo zijn modeltreinbanen te zien. Donderdag geldt een uitgebreid rijschema en worden alle rijvaardige stoomlocomotieven van het museum ingezet.
TV Enschede FM blikte terug op 4 en 5 mei met Rachel Denneboom, zij is voorzitter van het 4 en 5 comité in Enschede. Beluister het fragment hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.