Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloërs Janssen en Capelle willen meer onafhankelijke geesten in de raad

'Stel, je wilt graag deel uit maken van de gemeenteraad in jouw woonplaats, maar je wilt je niet aansluiten bij een traditionele partij, je wilt je eigen geluid laten horen binnen een fractie en je gruwelt van fractiediscipline. Dan is de Vereniging Partij van Onafhankelijke Raadsleden (VPOR) iets voor jou!' Dat zou de wervende tekst kunnen zijn voor de partij die Herbert Capelle en Leo Janssen deze week oprichtten. Bij 1Twente Vandaag vertelden ze vrijdag 3 december waarom.

'Je wilt het dualisme laten werken'

Herbert Capelle, zelf onafhankelijk raadslid, kwam op het idee van de VPOR: "Het is heel moeilijk om als burger in de gemeenteraad terecht te komen en als je er, nadat je gekozen bent, eenmaal zit, is het vaak godsonmogelijk om je eigen mening te ventileren. Zo heb ik dat tenminste ervaren. Je wilt het dualisme laten werken in plaats van het af te dekken, óók wanneer je lid bent van de coalitie."

Leo Janssen Herbert Capelle VPOR
Lees ook
Hengelose raadsleden Janssen en Capelle richten 'landelijke partij' op

Zetelrover

Capelle was tot vorig jaar lid van ProHengelo, maar stapt uit de partij na een aanvaring over de herinrichting van het marktplein met z'n eigen wethouder Bas van Wakeren en zijn partijgenoten. Sindsdien is hij onafhankelijk raadslid. Hetzelfde geldt voor mede-VPOR-oprichter Leo Janssen. Die was de afgelopen 14 jaar lid van verschillende fracties, maar zit nu ook al enige tijd solo in de raad. Janssen: "Je wordt voor van alles uitgemaakt: van 'iemand die er niet toe doet' tot zetelrover er erger. Maar je bent gewoon gekozen en je wilt opkomen voor de mensen die jou gekozen hebben. Wat is daar mis mee?"

“Ons doel is om zoveel mogelijk gewone burgers in de gemeenteraad te krijgen. Burgers die wél het vertrouwen hebben van de inwoners, maar niet een partij met keurslijf vertegenwoordigen.”

Niet alleen voor Hengeloërs

Elke Nederlander kan zich aansluiten bij de VPOR. Janssen: "Als je in je eentje een partij op wilt richten, ben je vele honderden euro's kwijt aan notariskosten en dan sta je vervolgens helemaal achteraan op het stembiljet. Bij ons kan dat een stuk eenvoudiger en goedkoper. " Capelle vult hem aan: "Klopt. Vanaf nu kan het via de VPOR. Je richt onder een zelfgekozen naam een partij op en meld je aan bij ons via raadsleden.org. Vervolgens verzamel je mensen om je heen of misschien heb je al een groep en die zet je op die lijst. Als je dan uiteindelijk wordt gekozen, kan ieder voor zich in de raad desgewenst z'n eigen koers varen."

Capelle: "Ons doel is om zoveel mogelijk gewone burgers in de gemeenteraad te krijgen. Burgers die wél het vertrouwen hebben van de inwoners, maar niet een partij met keurslijf vertegenwoordigen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.