Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede gaat wildgroei van growshops aan banden leggen

Het wordt bijna onmogelijk om een nieuwe grow-, head- of giftshop te openen in Enschede. Het college stelt een aanscherping van de regels voor, waardoor veel locaties zullen afvallen.

Beide voorstellen zijn het resultaat van aangenomen moties in het veiligheidsdebat dat in mei in de gemeenteraad werd gevoerd. De wijzigingen worden later deze maand opnieuw aan de raad voorgelegd. Als deze akkoord gaat, zijn de aanscherpingen direct van kracht.

Attributen en supplementen

Het aantal growshops in Enschede is sinds 2015 toegenomen van 5 naar 20. En dat baart het gemeentebestuur en winkeliersvereniging Winkelhart zorgen. De zogeheten wiet-ontwikkelwinkels zouden de lokale economie niet ten goede komen en een aanzuigende werking hebben op drugstoerisme.

In smart-, head- of giftshops mogen volgens de wet geen drugs worden verkocht, maar wel attributen die gebruikt worden bij het kweken. In smartshops kunnen bovendien psychedelica (stoffen met een hallucinerende werking) worden gekocht.

3 kilo wiet

Sinds 2018 zijn er in drie gevallen vanuit een growshop in het centrum van Enschede strafbare feiten gepleegd. Begin 2020 wist een geheim agent bijvoorbeeld 3 kilo wiet te kopen bij Galaxy aan De Heurne. Dat leidde tot een politie-inval. De strafzaak tegen de toenmalige eigenaren loopt nog steeds.

De gemeente wil het moeilijker maken om growshops te exploiteren. Nieuwe eigenaren moeten daarvoor een vergunning aanvragen en worden aan een integriteitsonderzoek (Bibob) onderworpen. Ook mogen deze winkels niet in een gebied worden geopend waar een drugsgebruikverbod geldt (het gehele stadserf) en mogen twee shops niet minder dan 150 meter van elkaar verwijderd zijn. In het bestemmingsplan moet bovendien ruimte zijn voor een winkel.

Bestaande shops blijven

Voor bestaande growshops verandert er niets. Het overgangsrecht geldt ook in het centrum, waar dus formeel een verbod op drugsgebruik geldt. Nieuwe eigenaren van bestaande smart-, head- en giftshops worden echter wel aan een Bibob-toets onderworpen.

Growshop Heurne Google Maps 2019
Bij growshop Galaxy aan De Heurne werd begin 2020 een inval gedaan, nadat er 3 kilo wiet aan een geheim agent was verkocht.
Beeld: Google Maps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.