Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose theatergroep KamaK vindt onderdak bij Muziekvereniging Armonia

Armonia weusthagstraat
Theatergroep KamaK heeft onderdak gevonden in De Klankkast, de thuisbasis van muziekvereniging Armonia.
Beeld: Google Streetview

Theatergroep KamaK heeft onderdak gevonden in De Klankkast, de thuisbasis van muziekvereniging Armonia aan de Weusthagstraat. KamaK moet voor het eind van dit jaar de huidige locatie aan het Esrein verlaten, omdat daar kort na de jaarwisseling wordt begonnen met de sloop van het Dikkerscomplex. Projectontwikkelaar EMGA gaat daar woningen bouwen.

Twee blije voorzitters

De voorzitters van Armonia en KamaK zijn blij met deze samenwerking. Manon Jonquière van Armonia: “Wij maken alleen gebruik van het pand in de avonduren en weekenden, terwijl KamaK juist overdag op doordeweekse dagen ruimte nodig heeft. Vanaf januari wordt De Klankkast dan ook optimaal gebruikt.”

Sloop

Cor Homans van KamaK: “Ik ben hier superblij mee. We hadden nog de hoop dat we een paar maanden langer in het Dikkerscomplex konden blijven, maar de projectontwikkelaar zegt al kort na de jaarwisseling met de sloop te gaan beginnen, dus we moeten er nu ook echt uit.” De twee verenigingen kennen elkaar al goed vanwege gezamenlijke producties, een gedeelde regisseur (Oscar Wagenmans) en theaterreizen naar Zuid-Frankrijk.

Oude bibliotheek vondelstraat 2
Lees ook
Droefenis bij KamaK: droom theatergroep vervliegt

Nadelen

Homans verwacht goed uit de voeten te kunnen aan de Weusthagstraat: “Net als in het Dikkerscomplex kunnen we hier drie ruimtes gebruiken om te repeteren en krijgen we de beschikking over kantoorruimtes. Een nadeel is dat we hier niet zo makkelijk voorstellingen kunnen verzorgen, omdat er niet of nauwelijks ruimte voor een tribune is. Een tweede nadeel is dat we hier niet al onze decorstukken kwijt kunnen. Die stallen we in de ruimte die nu vrijkomt in het pand van het Twents Theater (vroeger Stork ’n Nus, red.) aan de Torenlaan. Theatergroep Barst gaat daar weg en trekt bij de Hengelose Revue in, ietsje verderop.”

“Ik snap dat KamaK graag weer op zichzelf wil wonen: dat zijn ze gewend en ook hun doelgroep is niet zo van de verandering.”

‘Mooie oplossing voor nu’

Om bovenstaande redenen blijft KamaK op zoek naar een eigen plek, maar voorlopig is Homans blij met het aanbod van KamaK. Ook Jonquière is blij met deze samenwerking: “Ik zie het zonnig in. We gaan de komende tijd ontdekken of het ons allebei bevalt. Maar ik snap dat KamaK graag weer op zichzelf wil wonen: dat zijn ze gewend en ook hun doelgroep is niet zo van de verandering. Voor nu is dit een mooie oplossing.”

Dubbele huurlasten

KamaK zal vanaf nu dus tijdelijk twee locaties moeten huren, maar volgens Homans passen de kosten daarvan binnen het beschikbare budget. Eerder dit jaar was KamaK in de race om de oude Storkbibliotheek aan de Vondelstraat te kopen. Dat ging niet door, omdat projectontwikkelaar Van Wijnen een beduidend hoger bod deed. Het bedrijf gaat hier appartementen realiseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.