Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ayfer Koç overweegt overstap naar landelijke politiek na vertrek bij CDA in Enschede

Ayfer Koç Ernst Bergboer
Ayfer Koç stopt na de gemeenteraadsverkiezingen als fractieleider van het CDA in Enschede.
Beeld: Ernst Bergboer

Ayfer Koç overweegt de landelijke politiek in te gaan. "Dat sluit ik niet uit", zei ze gisteravond in een interview op NPO Radio 1. Koç is getrouwd met zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt en fractievoorzitter van het CDA in Enschede. Na de gemeenteraadsverkiezingen stopt ze als raadslid, kondigde ze al eerder aan. Koç noemt politiek "ontzettend leuk, ook landelijk". Ze wil "met de samenleving en gemeenschap bezig zijn".

Of Koç zich bij een overstap naar de landelijke politiek aansluit bij haar man, Pieter Omtzigt, weet ze niet. “Ik ben er zelf niet uit", zei ze daarover in het gesprek. Ze was gisteren te gast bij omroep WNL op Radio 1 in het programma Het Jaar waarin ze onder meer terugkeek op wat er allemaal rond haar man Pieter Omtzigt gebeurde toen voor hem werd gesproken over een 'functie elders' tijdens de verkenningen voorafgaande aan de kabinetsformatie.

Ayfer Koç Ernst Bergboer
Lees ook
Ayfer Koç (CDA) gaat na verkiezingen niet verder als raadslid in Enschede

De affaire rond "functie elders" had een grote impact op Koç, vertelt ze. "Het was heel bizar. Je gelooft het niet en denkt: wat gebeurt hier? Ik was er behoorlijk verbolgen over." Niet alleen omdat het haar eigen man betrof. "Ik ben gevlucht uit een land waar je niet echt van een rechtsstaat kunt spreken", zegt Koç, die uit Turkije komt. "Wat er gebeurde ging in tegen mijn beeld van Nederland. Dat hakt er behoorlijk in."

Landelijke politiek

Het maakt haar naar eigen zeggen “niet uit” of ze politiek op landelijk, provinciaal of gemeentelijk niveau bedrijft. “Maar ik volg de landelijke politiek nauwgezet. Waar ik op dit moment mijn zorgen over heb is natuurlijk de crisis waarin de landelijke politiek zit. Het gaat gewoon niet goed.”

Ze vindt dat de overheid te lang heeft gehandeld vanuit het idee dat mensen zichzelf wel kunnen redden en dat daardoor verkeerd beleid is gemaakt. “Niet iedereen kan zich redden. Ik vind dat wij naar een meer sociale mensvisie moeten gaan en naar meer gemeenschapszin.”

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.