Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

'Oude N18' is weer open: achttien drempels tussen Haaksbergen en Usselo

20211230 114809
Het nieuwe dorpshart van Usselo
Beeld: Wilco Louwes

Usselo heeft eindelijk waar het zo lang op heeft gewacht. Nadat de nieuwe N18 in mei 2018 werd geopend, verloor de Haaksbergerstraat tussen Enschede en Haaksbergen haar functie als Rijksweg. Dat maakte de weg vrij om het knooppunt met de Boekelosestraat als een volwaardig dorpshart in te richten.

Maandenlang gewerkt

Eind augustus is er begonnen met de eerste werkzaamheden. De gemeente Enschede heeft een nieuwe asfaltlaag aangebracht. De voormalige N18 is nu ingericht als een weg waar maximaal 60 kilometer per uur mag worden gereden. Er vanaf de bebouwde kom bij Usselo tot aan Haaksbergen in totaal 18 drempels en een aantal 'optische verkeersplateaus' aangebracht.

Vanaf de zandwinning Rutbekerveld heeft de gemeente Haaksbergen dezelfde werkzaamheden uitgevoerd tot aan haar eigen bebouwde kom. Ter hoogte van het kruispunt met de Noordsingel is het aantal rijstroken teruggebracht naar één. De werkzaamheden zijn vlak voor Kerstmis afgerond. De Haaksbergerstraat is nu weer geopend voor verkeer. Ook bezoekers van het crematorium hoeven nu niet meer via een omleiding te rijden.

Nieuw karakter

De grootste veranderingen betreffen het dorpshart van Usselo. Ten eerste is de maximumsnelheid teruggebracht naar 30 kilometer per uur. Het asfalt op de Haaksbergerstraat en het eerste deel van de Boekelosestraat is vervangen voor klinkers. Daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling.

De bedoeling van de aanpassing is dat de dorpskern van Usselo weer een uitstraling krijgt die daarbij past. Eerder was dat gezien de functie van de toenmalige N18 en de hoeveelheid verkeer niet mogelijk. Hoewel het dorpshart met klinkers en drempels een nieuw karakter heeft gekregen, moeten er nog wel wat werkzaamheden worden uitgevoerd. Het dorpshart moet de uitstraling krijgen van een brink, dus er is onder meer nog ruimte voor groen en bankjes.

Usselo voorenna 20211230
Beeld: Wilco Louwes

Geen bus meer

Wat er sinds eind december ook veranderd is tussen Enschede en Haaksbergen is het openbaar vervoer. Buslijn 62 rijdt niet langer over de Haaksbergerstraat, maar verkiest de snelste route over de N18. Een deel van de haltes tussen Haaksbergen en Usselo zijn daarmee komen te vervallen.

Usselo (en het crematorium) zijn nu alleen nog met de buurtbus die via Boekelo rijdt bereikbaar. Binnen de bebouwde kom van Enschede blijven de haltes aan de Haaksbergerstraat wel bestaan. De route van buslijn 5 naar Stadsveld is namelijk gewijzigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.