Verkeer
Stuur appje
Zoek

EnschedeAnders komt met verrassende lijst bij verkiezingen

Margriet Visser2
Margriet Visser gaat met EnschedeAnders voor een derde periode in de gemeenteraad.
Beeld: 1Twente

Als een van de laatste partijen heeft EnschedeAnders de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Oprichter Margriet Visser (64) gaat door als lijsttrekker en maakt zich op voor een derde periode als lokale partij in de gemeenteraad. Dat gaat ze doen met in totaal 21 kandidaten, waaronder enkele oude bekenden.

Sinds maart 2014 heeft Margriet Visser namens EnschedeAnders (EA) één zetel in het stadhuis. Ze hoopt te groeien. "Ik ben blij met deze ploeg kandidaten, die met beide benen midden in de samenleving staan", aldus Visser. "Ze zijn actief op verschillende terreinen in de maatschappij."

Wat dat betreft is de naam van Cemal Dogan (55) op plek 3 misschien wel het meest verrassend. Dogan verwierf afgelopen jaren steeds meer bekendheid, vooral in de Helmerhoek, als wijkwacht. Als vrijwilliger houdt hij samen met andere buurtbewoners een oogje in het zeil bij de fietstunnels.

Oude bekenden

Maar op de kieslijst prijken ook andere namen die binnen de lokale politiek bekend zijn, omdat zij een verleden hebben bij andere partijen. Zangeres en eventplanner Marieke Pril (plek 4) had voorafgaand aan de verkiezingen in 2014 bijvoorbeeld een kort lidmaatschap bij Ouderen Politiek Actief. Sindsdien is ze onder meer actief met het ondersteunen van lokale goede doelen.

Evenementenondernemer Ruud-Jan Hammink (plek 8) en Wietze Westerhof (plek 12) stonden vier jaar geleden op de kieslijst bij Burgerbelangen Enschede, maar hebben hun draai bij EA gevonden. Ook opvallend is de rol van Peter van der Vloet als lijstduwer. Ambulancechauffeur Van der Vloet stapte in 2013 uit de fractie van de VVD, deed daarna twee pogingen om met zijn eigen Liberaal053 in de gemeenteraad terug te keren, maar is nu dus lid van EnschedeAnders.

Commissielid op plek 2

De overige namen binnen de top 10 zijn een mix van bekende en nieuwe kandidaten. Herman Brouwer (50), in het dagelijks leven verpleegkundige bij Liberein, is al enkele jaren actief als vertegenwoordiger van EnschedeAnders bij commissievergaderingen. Bij de verkiezingen op 16 maart staat Brouwer op de tweede plek op de kieslijst.

Op plek 5, 6 en 7 staan respectievelijk Yvonne Bartels (jeugdconsulent bij gemeenten), Jordy Keuter (zzp'er en leraar in opleiding) en Joachim Wetterling (onderwijsdeskundige en sociaalwetenschappelijk onderzoeker). Software engineer Kenneth de Bie - die bij de vorige verkiezingen ook op de kieslijst van EA stond - en voorzitter van scheidsrechtersvereniging SEO Hans Reefman maken de top 10 compleet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.