Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niemand welkom bij aankomst asielzoekers in Enschede

In tegenstelling tot eerdere berichten is vanmiddag niemand welkom bij de aankomst van de eerste asielzoekers in de noodopvang op vliegveld Twente. ‘Het wordt op prijs gesteld dat de aankomst van de bewoners in alle rust kan worden afgewerkt’, laat de gemeente in een email aan alle betrokkenen weten.

Huisregels

‘In de huisregels van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) staat dat er geen bezoek op de opvanglocatie mogelijk is en in het verlengde daarvan adviseert het COA ook geen bezoek vanuit de gemeente te organiseren.’ Burgemeester Theo Bovens heeft daarop ook besloten om niet bij de aankomst van de eerste vijftig asielzoekers aanwezig te zijn.

Foto asielbedden Patrick Olde Nordkamp 2022 01 05 131826 iern
Beeld: Patrick Olde Nordkamp

Pers

In navolging van dit advies is ook de pers niet welkom op de Evenementenlocatie Vliegveld Twente. Hoofdredacteur Henk ten Harkel van 1Twente uit daarover zijn onbegrip: “Als gemeente en COA willen dat asielzoekers een Fremdkörper in onze samenleving blijven, moet je vooral de openheid mijden. Daarbij is het nauwelijks te begrijpen dat er in de ene stad wel verslag kan worden gedaan van de aankomst van vluchtelingen in de gemeenschap en dat hier in Enschede blijkbaar andere regels gelden.” Hij refereert daarbij aan de opvang in Gorinchem waarbij de pers wel aanwezig mocht zijn.

Woordvoerder gemeente

Volgens woordvoerder van de gemeente Ton Kamp heeft ‘de aanwezigheid van (te) veel mensen (camera's incluis) op het moment van de aankomst te veel impact.’ Hij merkt bovendien op dat ‘het COA uiterst terughoudend is met het oog op de privacy en veiligheid van de mensen die in Enschede worden opgevangen en hun familie in het land van herkomst.’

Ter Apel

Vanmiddag arriveren naar verwachting vijftig ontheemden, waarvan een deel van hen uit aanmeldcentrum Ter Apel komt en een ander deel uit de noodopvang in Amersfoort, dat per 7 januari sluit. Vermoedelijk komen de vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Jemen of Turkije (Koerden).

Schermafbeelding 2022 01 04 om 15 32 18
Lees ook
Asielzoekers gescreend op corona bij aankomst in Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.