Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Evenementenbudget in Enschede te laag: zonder coronasteun geen geld voor Summersounds

Gogbot 2021 Enschede 3
Het Gogbot Festival is een van de evenementen die steevast kan rekenen op een subsidie van de gemeente Enschede.
Beeld: Stichting Enschede Promotie

Of en in welke vorm het kabinet dit jaar evenementen en festivals toestaat is nog onzeker. Het scheelde echter weinig of enkele publiekstrekkers in Enschede waren sowieso in het gedrang gekomen. Dat blijkt uit een brief die het college onlangs aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het aantal subsidieaanvragen voor evenementen die een 'meerwaarde' hebben neemt zodanig toe, dat het budget niet langer toereikend is.

Jaarlijks beoordeelt de gemeente welke subsidie-aanvragen worden gehonoreerd. Hierbij wordt een afweging gemaakt tussen het belang van het evenement voor de stad, maar is het ook de bedoeling dat nieuwe evenementen een kans krijgen zich te ontwikkelen. Voor 2022 is er bijna 8 ton aan subsidie aangevraagd, maar het budget is met 'slechts' 480.000 euro beperkt.

Vier evenementen in gevaar

Bij de verdeling van subsidies voor 2022 dreigden Grolsch Summersounds, Proef Eet, het Koningsfestival en het Introductieconcert op basis van de ambtelijke beoordeling net buiten boord te vallen. Dit zijn evenementen die op tal van criteria 'te laag' scoren, maar vanwege hun meerwaarde niet weg te denken zijn uit Enschede. En dat vindt ook het college van B&W.

Voor dit jaar is daarom een noodverbandje gelegd. Via een landelijke steunmaatregel voor de door coronamaatregelen getroffen cultuursector krijgt de gemeente Enschede ruim 1 miljoen op de bankrekening gestort. Hiervan is 95.000 euro beschikbaar, zodat de vier bovengenoemde evenementen alsnog een bijdrage kunnen krijgen.

Debat over het budget

Voor de komende jaren is er geen oplossing. Het risico is dus, waarschuwt het college, dat er in 2023 weer een harde belangenafweging moet worden gemaakt. Om te voorkomen dat er niet genoeg geld voor alle evenementen, zou de gemeenteraad na de verkiezingen in de nieuwe samenstelling een debat moeten voeren over een eventuele verhoging van het evenementenbudget.

In totaal is er voor dit jaar door 35 organisatoren van evenementen een subsidie aangevraagd. In tien gevallen is van een financiële bijdrage afgezien. Bij de 25 aanvragen die wel met subsidie zijn beloond, zitten 'gevestigde' namen zoals Enschede Marathon en Military Boekelo, maar ook initiatieven die nog volop in ontwikkeling zijn zoals de 'Sleep Out' van Stichting Sheltersuit.

Duurzaamheid en inclusivieit

Elke subsidie-aanvraag is beoordeeld op een lijst met allerlei criteria. Als een evenement meehelpt om Enschede landelijk en regionaal op de kaart te zetten, is de beoordeling bijvoorbeeld positiever. Ook creativiteit, maatschappelijke waarde, eigen inkomsten, toekomstplannen, duurzaamheid en inclusiviteit zijn factoren die een rol spelen bij een hoge of een lage beoordeling.

icon_main_info_white_glyph

Inclusiviteit

Voor het eerst speelt ook inclusiviteit (kan iedereen volwaardig meedoen?) een belangrijke rol in het beoordelen van subsidie-aanvragen. Maar hoe deze beoordeling tot stand komt, wordt niet duidelijk.
Het gratis Introductieconcert op de Oude Markt krijgt bijvoorbeeld de score D (op een schaal van A t/m E), dus 'slecht'. Volgens de ambtelijke beoordeling is er geen aandacht voor inclusiviteit. 'Als er geen rekening wordt gehouden met bepaalde minderheden, omdat iedereen welkom is, krijg je niet de gemengde doelgroep die laat zien hoe inclusief Enschede is.' Zo scoort de Proef Eet een 'E' en Grolsch Summersounds een 'C'.
De Singelloop, waar deelnamekosten aan verbonden zijn, krijgt met een A de hoogste score. 'Diverse doelgroep: recreatief, kinderen en wedstrijdatleten uit de hele wereld. Gratis deelname voor scholieren, asielzoekers, COA'ers, beperkten. Iedereen is welkom!'

Evenementen
Uitsnede uit de ambtelijke beoordeling van evenementen in Enschede. A is perfect, E is ruim onvoldoende.
Beeld: Stichting Enschede Promotie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.