Verkeer
Stuur appje
Zoek

Landelijke primeur voor Glanerbrugse brandweer: inzet autonoom vliegende drone

Enschede cijfers Brandweer
Cijfers van de gemeente Enschede
Beeld: Brandweer Twente

De brandweer Twente gaat autonoom vliegende drones inzetten om branden te bestrijden. De nationale primeur is voor de Glanerbrugse brandweer waar in het voorjaar z’n drone met docking station op het droneplatform wordt geparkeerd. Het bijzondere voornemen staat in het jaaroverzicht van de brandweer Twente die overigens meldt dat het jaar 2021 rustiger verliep dan voorgaande jaren.

In 2021 kwam de eenheid 3.992 keer in actie, waar dat het jaar ervoor nog 4.113 keer werd uitgerukt. Opmerkelijk is dat de brandweer steeds vaker als allround organisatie wordt gebruikt en ingezet bij water en storm- overlast en assistentie verleend aan ambulancepersoneel.

Autonome vliegende drones

Betrekkelijk nieuw is de inzet van drones. Glanerbrug krijgt de landelijke primeur van de eerste autonoom vliegende robot. Het droneteam van de brandweer werd het afgelopen jaar twaalf keer ingezet.

“We streven ernaar om vanaf het voorjaar een autonoom vliegende drone in te zetten vanaf het droneplatform van de brandweerkazerne in Glanerbrug”, zegt de commandant. De werking van die drone is als volgt: Bij een incident krijgt de drone een melding en vliegt naar de incidentlocatie. Hier kan de drone zien hoe ernstig de brand is en het team met de juiste informatie op pad sturen. Ook kan de drone het bluspunt snel vinden zodat de brandbestrijders een brand snel onder controle heeft.

Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente is over de cijfers best tevreden, maar zegt hij: “We zien voor het derde opeenvolgende jaar een lichte daling, maar het zijn toch bijna vier branden per dag. Branden hebben ontzettend veel impact. Dat zag je bijvoorbeeld bij de brand in Delden (waar twee personen overleden na een brand in een appartementencomplex).”

In totaal rukte de brandweer in het afgelopen jaar zestien keer uit voor een grote brand. De inzet blijft niet beperkt tot branden, de brandweermensen waren ook betrokken bij het vrijkomen van een gevaarlijke stof bij Thales in Hengelo. Dit probleem werd verholpen door de snelle hulp van de brandweer waardoor er geen inwoners in gevaar kwamen.

Hengelo cijfers Brandweer
Cijfers van de gemeente Hengelo
Beeld: Brandweer Twente

Andere inzet

De brandweer kwam dit jaar 358 keer in actie bij verkeersongevallen en maar liefst 931 keer bij dienstverleningsincidenten. Dat zijn ruim 100 inzetten meer dan in 2020 en in dat jaar was er ook al sprake van een stijging. Bij deze incidenten gaat het bijvoorbeeld over de bevrijding van mensen uit liften, maar ook om het redden van dieren. Ongeveer een derde tot de helft van deze dienstverleningsincidenten is assistentieverlening aan de ambulancedienst. Zo moesten bijvoorbeeld coronapatiënten met behulp van een reddingsvoertuig uit woningen worden gehaald. “Het aantal branden daalt, maar we krijgen vaker te maken met andere type incidenten. Denk dan aan de gevolgen van extreem weer, maar dus ook de coronapandemie”, aldus Wevers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.