Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo voert JA/JA-sticker in op 1 juni

Jaja sticker
Het heeft even geduurd, maar de gemeente Hengelo voert de JA/JA-sticker in op 1 juni 2022.
Beeld: 1Twente

De JA/JA-sticker wordt in Hengelo op 1 juni 2022 ingevoerd. In november 2019 nam de gemeenteraad een motie aan voor invoering van de JA/JA-sticker om daarmee de hoeveelheid afval in de gemeente verminderen. Hengeloërs die straks nog ongeadresseerd reclamedrukwerk en folders willen ontvangen, moeten dat straks expliciet aangeven door zo'n sticker op de brievenbus te plakken.

Commercieel drukwerk

De nieuwe regels zijn op 9 februari jl. door de Hengelose gemeenteraad vastgesteld en opgenomen in de Afvalstoffenverordening. De sticker geldt alleen voor commercieel drukwerk, zoals reclamefolders en niet voor huis-aan-huisbladen of wijkkranten.

De Hoge Raad heeft eerder geconcludeerd dat een opt-in-systeem waarbij inwoners actief moeten aangeven dat ze een huis-aan-huisblad wensen te ontvangen in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In dit verdrag wordt onder meer de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid beschermd.

Gevolgen voor verenigingen

Minder folders en ongeadresseerd drukwerk op de deurmat van Hengelose huishoudens heeft mogelijke gevolgen voor verenigingen en scholen die oud papier inzamelen. Als het nieuwe systeem een terugloop van de oud papierinkomsten veroorzaakt, dan ontvangen verenigingen en scholen daarvoor straks compensatie van de gemeente.

icon_main_info_white_glyph

JA/JA-sticker

De motie voor invoering van de JA/JA-sticker was een initiatief van onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in ’t Veld die daarmee de hoeveelheid reclamefolders wil terugdringen. Vanaf mei 2022 kunnen inwoners de Ja-Ja sticker kosteloos online aanvragen of ophalen in het stadhuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.