Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede bouwt twee nieuwe bruggen langs de spoorlijn, alleen voor fietsers

Enschede F35 Tubantiasingel architect Dmitri Levin studiosk movares
Impressie van de nieuwe fietsbrug over de Tubantiasingel.
Beeld: Gemeente Enschede/Movares

Fietsers rijden in Enschede straks op spoorhoogte over de fietssnelweg tussen het Centraal Station en Twekkelerveld. De gemeente is bereidt de bouw van twee fietsbruggen over de Lambertus Buddestraat en de Tubantiasingel voor. Als de bruggen er staan, kan er in één rechte lijn tussen Enschede en Hengelo worden gefietst. Totale kosten: zo'n 13 miljoen euro, waarvan bijna 10 miljoen provinciale subsidie en ruim 3 miljoen uit de gemeentepot.

Met de twee fietsbruggen is het traject van de fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede compleet. Het eerste gedeelte op Enschedees grondgebied, tot aan de Lambertus Buddestraat, ligt er al langere tijd. Ook het laatste stukje tot aan het station is al gereed. Het gedeelte tussen de twee bruggen, de Spoordijkstraat, wordt ook opgewaardeerd.

Groenplan

Op het moment werkt de gemeente de plannen voor het traject langs de Spoordijkstraat verder uit. Onderdeel van deze plannen is een geheel nieuw groenplan. Hierin wordt beschreven hoe de gemeente de groenvoorziening rondom dit deel van de F35 gaat verbeteren. "Dit verbetert zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid voor fietsers en automobilisten en maken we het ook letterlijk groener", aldus wethouder Jurgen van Houdt.

Enschede F35 Lambertus Buddestraat architect Dmitri Levin studiosk movares
Een impressie van de nieuwe fietsbrug over de Lambertus Buddestraat
Beeld: Gemeente Enschede/Movares

In 2023 klaar

De voorbereidende werkzaamheden starten aankomende maandag en duren twee weken. De daadwerkelijke bouw van de bruggen begint naar verwachting medio 2022. Volgend jaar kunnen de eerste fietsers gebruik maken van de nieuwe verbinding langs de Spoordijkstraat.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.