Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

'Vergeten bombardement' op kerk in Enschede krijgt 78 jaar na dato alsnog erkenning met monument

22 februari 1944 is een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis. Op deze dag zijn enkele steden, waaronder Enschede, getroffen door een geallieerd bombardement. In de jaren die volgden werd Enschede weer opgebouwd zonder achterom te kijken. Deze dinsdag, precies 78 jaar na dato, wappert een vlag op halfstok bij de Bethelkerk in De Veldkamp. Op deze plek is een monument onthuld waar de tientallen dodelijke slachtoffers van deze ramp kunnen worden herdacht.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de wijk De Veldkamp, verwoest door een bombardement. Tijdens dit bombardement vielen veertig doden en honderden mensen raakten gewond. Maar in de jaren die volgden was er maar weinig aandacht voor deze ramp. Te weinig, volgens Marcel Meijer Hof van de Historische Sociëteit. “Eigenlijk is hier in al die jaren heel weinig aandacht voor geweest en dat vonden wij niet goed. Daarom is hier 78 jaar na dato toch nog een monumentje”

Het realiseren van het monument bij de Bethelkerk voelde als een verplichting. “Het vorige kerkgebouw stond aan de Haaksbergerstraat. Deze is bij het bombardement volledig verwoest. De herbouwde kerk ligt centraal in de wijk. Het voelde als de meest geëigende plek om het monument te tonen.”

Foto monument bethelkerk1 Kim Hendriks
Beeld: Kim Hendriks

Wederopbouw

Documentairemaker Peter van Roosmalen was eveneens aanwezig bij de onthulling van de gedenkplaat bij de kerk. Samen met Patrick Drijver maakte hij de documentaires: Verhalen van de Wederopbouw en Het Bombardement. Laatstgenoemde is in 2020 vertoond in de Bethelkerk. Tijdens een toespraak vertelde hij over deze documentaire en de ooggetuigen waarmee die aan het woord gekomen zijn. Waar historici bij de ramp op 1944 spreken van een vergissing, vermoedt Van Roosmalen opzet. “De gebouwen die door de Duitsers in gebruik waren zijn allemaal getroffen.”

icon_main_info_white_glyph

Documentaires

Op de website horstlandenveldkamp.nl kunnen de documentaires, Verhalen van de Wederopbouw en Het Bombardement, gratis bekeken worden.

Volgens Meijer Hof was het gebruikelijk dat tijdens de periode van wederopbouw, er nauwelijks gekeken werd naar het bombardement. “In heel Nederland zag je de mentaliteit van ‘de schouders eronder en niet terugkijken.’ Maar toch zie je dat dit na dertig of veertig jaar niet genoeg is. Er moet aandacht komen voor het verdriet van verlies.”

Ongunstig weer

Wie nu langs de Bethelkerk loopt kan het onthulde monument zomaar missen. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden van de dagen ervoor. De vele regenbuien hebben ervoor gezorgd dat het plakkaat niet vastgelijmd bleef aan de steen waarop het bevestigd zou moeten zijn. Tijdens de onthulling lag het los op de steen, op een latere datum zal de plaat definitief worden bevestigd.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.