Twee mensen staan oog in oog met elkaar, klaar om te strijden met een tweehandig zwaard. In tegenstelling tot wat je zou verwachten wordt het scherpe zwaard in het midden vastgepakt. Deze vechtstijl heet het half-zwaard, ook wel origami met zwaarden genoemd. De Vechtschool biedt allerlei vormen van zelfverdediging aan, maar geeft ook les in zwaardvechten. Tijdens een seminar op 27 februari leren ze je alles over het half-zwaard. Om een beeld te schetsen gaf de school een voorproefje.
“Het half-zwaard is het Europese gebruik van het zwaard met beide handen, waarbij je halverwege het blad het zwaard vastpakt,” vertelt Bas de Groot. Bas is de oprichter van De Vechtschool. Normaal gesproken richt deze zich op zelfverdediging en de traditionele historische Europese krijgskunst. Maar eens per maand wordt er een speciaal onderwerp aangeboden. Deze maand is dat het half-zwaard, een vechttechniek die ongeveer 500 jaar geleden werd toegepast.
“Deze vechtstijl combineert elementen van zwaardvechten met elementen van worstelen. Je komt heel dichtbij je tegenstander te staan. Vroeger was het een manier om de zwakke plekken van een harnas uit te buiten doordat de kieren kunnen worden opgezocht. Je maakt je tegenstander zo klein mogelijk, je vouwt je tegenstander op. Daarom kan je deze vorm van zwaardvechten origami met zwaarden noemen.”
Een scherp zwaard in het midden van het blad vasthouden klinkt als een gevaarlijke actie. Volgens Bas is het niet gevaarlijk zolang je weet wat je doet. “Wij maken tijdens de trainingen gebruik van oefenzwaarden die ongevaarlijk zijn. Als je van een echt zwaard gebruik maakt, is het van belang dat het zwaard niet heen en weer gaat in je hand. Als ik het zwaard hier vast houd en inknijp, is er niets aan de hand. Maar als het zwaard speling heeft kan ik me makkelijk snijden .”
De enige vereiste voor de seminar is dat je 17 jaar of ouder moet zijn. Verder maakt het niet uit of je nou wel of niet ervaren bent. “We maken geen onderscheid, iedereen kan zijn eigen tempo aanhouden.”
“Wat wij doen is geen competitieve sport, we hebben geen gewichtsklassen. Bij zelfverdediging gaat het om effectiviteit. Als iemand met een scheermes op je afkomt, moet je in een fractie van een seconde een levensgevaarlijk probleem oplossen” Ook tijdens de seminar is er aandacht voor zelfverdediging “Er zijn gelukkig niet zoveel situaties waar iemand een tweehandig voorwerp gebruikt om je aan te vallen. Maar mocht die situatie er wel zijn kan deze seminar helpen”
Op zondag is de aandacht gericht op het half-zwaard. Volgende maand wordt er weer een nieuwe cursus aangeboden. “Tijdens normale lessen behandelen we het tweehandige zwaard, ongewapend vechten, de dolk en het mes. Bij de seminars bieden we speciale onderwerpen.
Meer informatie over de seminar vind je op de site van De Vechtschool: https://devechtschool.nl/
Daarnaast kun je een mail sturen naar [email protected]