Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Dit 'nieuwe' kruispunt in hartje Enschede moet de drukte op de Molenstraat doen verdwijnen

Kruispunt Molenstraat Oldenzaalsestraat def
Het ontwerp van de nieuwe kruising Oldenzaalsestraat/Molenstraat. De verkeerslichten verdwijnen.
Beeld: Gemeente Enschede

De fietsstraat waar geen ruimte is voor fietsers. Zo mag de Molenstraat in Enschede, vooral op piekmomenten, best omschreven worden. Bij het kruispunt met de Oldenzaalsestraat staan soms zo veel auto's te wachten voor de verkeerslichten, dat fietsers op de stoep moeten. Er is zelfs een fietspad op het trottoir getekend. Volgens de gemeente behoren deze taferelen snel tot het verleden, omdat het kruispunt opnieuw wordt ingericht.

Eerder kondigde de gemeente al de komst van een 'verkeersplein' aan op de kruising tussen de Molenstraat, Oldenzaalsestraat en Oosterstraat. Dat wordt een kruispunt zonder verkeerslichten, waar het de automobilist 'onaantrekkelijk' moet worden gemaakt om linksaf te slaan richting de Oldenzaalsestraat of de Molenstraat. Het definitieve ontwerp is nu klaar.

Middenberm als veilige oversteek

Door het verdwijnen van de verkeerslichten verwacht de gemeente dat de verkeersstromen anders gaan lopen, waardoor er minder verkeer in de Molenstraat zal zijn. Ook moet daarmee voorkomen worden dat de fietsers weer de stoep op moeten.

Molenstraat Wilco
Lees ook
Fietsstraat te smal, dus moeten fietsers in Enschede de stoep op

Een nieuwe middenberm speelt daarin een belangrijke rol. De berm heeft een wachtstrook, zodat fietsers veilig kunnen oversteken tussen beide fietsstraten, de Molenstraat en Oosterstraat. Het verkeer op de Oldenzaalsestraat, een belangrijke invalsweg naar de binnenstad, blijft namelijk voorrang houden.

Linksaf slaan (bijna) onmogelijk

Opvallendste wijziging is dat de middenberm het automobilisten op de Molenstraat nagenoeg onmogelijk maakt om linksaf te slaan op de Oldenzaalsestraat. Voor die verkeersbeweging zou er bij het kruispunt ter hoogte van de Van Lochemstraat gekeerd moeten worden.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?

Het verkeer op de Oldenzaalsestraat dat linksaf wil richting de Molenstraat krijgt een aparte afslagstrook, in de stijl van het keerpunt voor de hoofdingang van het MST aan de Haaksbergerstraat.

'Verkeer op Molenstraat neem fors af'

Het doorgaande verkeer tussen de Molenstraat en de Hengelosestraat is al 'geknipt' met de komst van de ovonde aan de Deurningerstraat. Al blijken daar veel automobilisten illegaal af te slaan op de Raiffeisenstraat. Volgens verkeersberekeningen van de gemeente neemt het autoverkeer in de Molenstraat na de aanpassing van het kruispunt met twee derde af.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?

Na afronding van de werkzaamheden wordt de verkeerssituatie gemonitord. Wanneer de werkzaamheden van start gaan hangt af van ProRail (in verband met de spoorwegovergang), maar de verwachting is dat dat nog voor de zomer gebeurt.

Molenstraat Wilco
Fietsers worden op piekmomenten gedwongen om op de stoep te fietsen, in plaats van op de fietsstraat. Volgens de gemeente is dat snel voorbij.
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.