Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ahmed Yilmaz: 'Schaf de gemeenteraad en Tweede Kamer af'

“We moeten alle vertegenwoordigende lichamen als gemeenteraad en Tweede Kamer afschaffen en het woord en zeggenschap teruggeven aan de samenleving.” Dat zegt Ahmed Yilmaz die met zijn Lijst 16 blanco een gooi doet naar een zetel in de gemeenteraad. “Als we erin komen zal ik bij elk voorstel vragen of de Enschedeërs mee hebben gedacht over de plannen.”

Vertrouwen is weg

Het is duidelijk. Yilmaz wil vernieuwing, omdat de manier waarop de plaatselijke democratie nu wordt vormgegeven hopeloos ouderwets is. “Het vertrouwen is weg. We moeten terug naar de democratie in zijn meest zuiver vorm. We moeten luisteren naar wat de samenleving zegt.”

Het gaat bij hem zover dat hij zeker niet zal meestemmen over plannen als er geen participatie van de bevolking is geweest.

Uit de enquête die 1Twente verspreidde onder Enschedeërs wordt afvaloverlast met stip genoemd als een onderwerp waar de gemeenteraad mee aan de slag moet. Yilmaz stemde destijds als SP-gemeenteraadslid voor de invoering van diftar, waarmee het scheiden van afval met hoofdletters wordt geschreven. Hij zou nu tegenstemmen. Volgens hem is er van alles mis met het systeem waardoor er troep in de stad ontstaat.

20220307 ITV80 partijgesprekken 0502 gast Lijst16 Ahmed Yilmaz CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Energieneutraal

Op de vraag hoe hij de ontwikkeling van Enschede tot 2030 voor zich ziet zegt hij: “Enschede moet dan een energieneutrale stad zijn. Alle energie halen we van de zon. Alle 160.000 inwoners van de stad worden gewaardeerd en we hoeven niet per se meer bewoners. We hebben wel meer sociale huurwoningen nodig en geen marktwerking in de zorg. Die moet aan de kant.”

Prognose

Zijn prognose voor de zetelverdeling in de nieuwe gemeenteraad: hij ziet een sterk versplinterende raad als uitkomst van de verkiezingen met liefst zestien partijen. Burgerbelangen blijft wel de grootste, maar haalt volgens hem slechts vijf zetels. De traditionele partijen VVD, CDA, D66 en PvdA halen er vier, rekent hij voor. En hijzelf? Eén.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.