Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eenpitter Jan ten Wolde: 'Ik heb een grote bek en ben onconventioneel'

Jan ten Wolde van Lijst 12 blanco zegt zelf dat hij een grote bek heeft en onconfessioneel is. Wat volgens hem ook belangrijk is dat hij niet aan een politieke partij is gebonden. “Want partijpolitiek is een belemmerende factor voor veranderingen die noodzakelijk zijn. Ik wil in de gemeenteraad om de boel los te schoffelen.”

Frustratie

Het enige lid van Lijst 12 blanco chargeert graag en zegt genoeg te hebben van de politieke correctheid. Hij wil de politiek ook niet in voor z’n plezier. “Ik doe dit uit pure frustratie, wil mijn boosheid uiten.” Hij zegt zelfs ziek te worden van de gemeenteraadsvergaderingen.

Verandering

Ten Wolde heeft het in zijn partijgesprek dat door 1Twente wordt uitgezonden over openheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid. “Dat ontbreekt volledig in de politiek. Ik wil helpen veranderingen te creëren.”

Wereldverbeteraar

Wat die veranderingen dan zijn? Ten Wolde blijkt een wereldverbeteraar. En wil daarmee in Enschede beginnen. Het liefst roept hij de noodtoestand uit.

“De wereld is in nood en dat moet erkend worden. Neem het afval. Dat moet terug naar de producenten. Laten die het maar oplossen. De klimaatdoelstellingen zijn te krap. We moeten de aarde beschermen tegen de rijke bedrijven die aarde kapot maken.”

Dat kan wat hem betreft ook op gemeentelijk niveau. Door bijvoorbeeld strenge eisen te stellen aan de bedrijven waar de gemeente inkoopt. “Hoe is je inkoop, waar haal je je spullen vandaan. Wat doe je ermee?”, stelt Ten Wolde.

20220307 ITV80 partijgesprekken 0244 gast Lijst12 Jan ten Wolde CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Verbod op zware auto's

Om de aarde en de mensen te beschermen moet je de zware auto’s verbieden, zegt hij. Niet de weilanden moeten vol worden gelegd met zonnepanelen, maar de daken. En als het over het isoleren van woningen gaat dan moet de overheid bijspringen. “Het is anders niet te betalen.”

Prognose

Zijn prognose voor de zetelverdeling is opmerkelijk: Burger Belangen Enschede, D66 en CDA en VVD verdwijnen wat hem betreft uit de gemeenteraad. Hij zet zijn geld liever op de Partij van de Dieren (7 zetels) en de PVV (6 zetels).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.