Verkeer
Stuur appje
Zoek

Partij voor de Dieren tegen meer cameratoezicht; "Dat verplaatst slechts de criminaliteit"

“Wij zijn het groene geweten van de raad, de aanjagerspartij. De urgentie van kernthema's als klimaatcrisis en energietransitie moet gevoeld gaan worden.” Lijsttrekker Judith Hofte is duidelijk over de rol van de Partij van de Dieren in de gemeenteraad. Opvallend is het standpunt dat windmolens en zonneparken geen absolute must zijn. “Als er tegen heug en meug drie windmolens moeten worden geplaatst zonder dat mensen dat willen, schuiven ze op naar de natuur. Dat maakt mens èn dier ongelukkig. We moeten ons inzetten voor energietransitie in het geheel."

Asfalt

“Asfalt is heerlijk om met een auto op te rijden. Maar omdat onder de grond zich bijna de helft van de insecten bevindt neemt asfalt 30 à 40 procent van de biodiversiteit weg. Door de snelheid waarmee auto's rijden worden veel reeën, dassen en vossen doodgereden, dus wij willen minder asfalt en de maximumsnelheid ook op sommige regionale wegen terugbrengen naar 50 kilometer per uur", zegt de nummer 12 op de lijst van de PvdD, Kevin Collins.

“Boeren zitten vast in het systeem”

Landbouw

Gaat de aandacht voor de biodiversiteit ten koste van de landbouw? Ook dat is een vraag waar de PvdD zich over buigt. Hofte: “Boeren zitten klem in het systeem. De veevoerdersector, kunstmestproducenten en zuivelcoörporaties hebben er belang bij dat mensen vlees blijven eten. Wij willen meer boeren maar minder vee. De veestapel moet krimpen om onze klimaatdoelstellingen te halen.”

20220308 ITV80 partijgesprekken 0929 gast Pvd D Kevin Collins en Judith Hofte CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Veiligheid

Meer camera's is voor PvdD niet nodig. Collins: “Meer camera's verplaatsen alleen maar de criminaliteit. Voor ons is de persoonlijke leefomgeving, de privacy, belangrijk. Groenvoorziening waar je vrolijk van wordt geeft ook een veilig gevoel en een gevoel van vrijheid. Een vervuilde omgeving met donkere steegjes en zwerfvuil geeft juist een gevoel van onveiligheid. Doe daar wat aan, zorg voor meer groen en open ruimtes.”

“Geen vega hoor, sorry”

Donuteconomie

Ben je te klein dan val je door het gaatje, ben je te groot dan geraak je buiten de donut. Op tafel staan een aantal donuts, meegebracht door de PvdD. "Geen ‘vega’ hoor, sorry", zegt Hofte met een glimlach. “Groei is eindig, je kan niet oneindig blijven groeien, blijf je binnen de buitenste rand dan leef je een waardig bestaan, maar breng je schade toe aan de aarde of sta je buiten de maatschappij dan dreig je in het gat te vallen. De donut staat voor een duurzame eerlijke economie voor Enschede, daarom zijn wij voor een donuteconomie", aldus de lijsttrekker van de PvdD, die voor 3 zetels gaat in de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.