Verkeer
Stuur appje
Zoek

EnschedeAnders mist menselijke maat in de stad

“Met meer welbevinden en geluk moet de menselijke maat in Enschede verbeteren, dat hebben we jaren gemist. Het leefmilieu van mensen is ontzettend belangrijk, zeker na corona hebben mensen onze hulp nodig, daarin moet een cultuuromslag komen binnen de gemeente", zegt Margriet Visser, lijsttrekker van de partij EnschedeAnders tijdens de lijsttrekkers gesprekken van 1Twente.

Regeren

Het wordt waarschijnlijk haar derde en laatste periode in de gemeenteraad, waarvan ze sinds 2010 deel uitmaakt. “Ook Margriet Visser heeft niet het eeuwige leven, ik ben nu 64 en plak er nog één periode achter aan. Je moet niet over je graf heen regeren", zegt ze gekscherend.

Groene omgeving

Als het gaat om leefbaarheid en veiligheid is ze duidelijk. “We moeten onze werk- en leefomstandigheden voor elkaar hebben. Overlast in appartementen, trammelant, afval en rotzooi, verloedering en ongedierte, daarvan is sprake in een aantal wijken maar ook in de binnenstad. We moeten letterlijk fijn thuis kunnen komen in een groene omgeving waar veiligheid voorop staat".

“We missen gewoon extra politie”

Criminaliteit

Ook over dit thema is ze stellig. "Tegen criminaliteit moeten we bikkelhard optreden. Er moet meer blauw op straat, te veel politieagenten worden uitgezonden naar het westen. De boa's kunnen het niet alleen oplossen. Die groepen die vanuit Rotterdam de trein nemen naar Enschede om hier te dealen en een nachtje blijven slapen moeten we gelijk oppakken en terugsturen. Daarbij kunnen we cameratoezicht gebruiken als het de veiligheid vergroot.” Op de vraag aan welke groepen ze refereert antwoord ze gedecideerd: “Antillianen". En: “Wijkagenten die via wijkcentra korte lijntjes hebben doen dat heel goed, maar we missen gewoon die extra politie.

20220308 ITV80 partijgesprekken 1095 gast EA Herman Brouwer CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Zwembad De Brug

Herman Brouwer, de nummer twee op de lijst van EnschedeAnders woont op steenworp afstand van het voormalige zwembad in Glanerbrug. “Het doet echt pijn om te zien dat het zwembad niet gebruikt wordt. Je moet niet je oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. Maak een sociale hypotheek mogelijk waarbij vrijwilligers hun werk doen waar een investering van de overheid tegenover staat. Kijk, als ze de fietssnelweg F35 doortrekken naar Duitsland voor 5 miljoen euro, dan kunnen ze dat geld beter gebruiken om het zwembad te vernieuwen en het met zonnepanelen duurzaam maken. Dit soort voorzieningen moet je terugbrengen naar de bevolking. Het zijn faciliteiten die je als dorp niet kwijt wilt raken", aldus Brouwer.

“Dat is marchanderen in het uitvoeren van de wetten”

Menselijke maat

Als het gaat over de menselijke maat in Enschede toont EnschedeAnders zich erg ontevreden, met name als het gaat om de ondersteuning van de huishoudens die het nodig hebben. De resultaten uit het tevredenheidsonderzoek van de gemeente waren positief, maar volgens Visser en Brouwer kloppen deze cijfers niet. "De zorg van erg kwetsbare ouderen is in het gedrang, er wordt flexibel omgegaan met de toegewezen uren. Dat betekent dat er uren bij de een wordt weggesluisd en toebedeeld aan de ander. Dat is marchanderen in het uitvoeren van de wetten. Het sociaal domein slokt veel geld op maar er komt ook veel geld binnen. Van de zes á zeven grote thema's die we binnen vier jaar moeten afronden staat de menselijke maat bovenaan", zeggen de beide kandidaat gemeenteraadsleden in koor.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.