Verkeer
Stuur appje
Zoek

GroenLinks vindt 'verbannen' van auto's uit binnenstad geen goed idee

“Als je zegt auto's verbannen uit de binnenstad klinkt dat zo afschrikwekkend. Verbannen is niet het goede woord. Mensen die afhankelijk zijn van een auto, bezorgers of minder validen kun je niet weren. We willen wel zo min mogelijk auto's binnen de singels, dus wel bestemmingsverkeer maar geen doorgaand verkeer. Een idee zou deelmobiliteit kunnen zijn, je parkeert buiten de singel en gaat daarna verder met het openbaar vervoer of een leenscooter bijvoorbeeld". Aan het woord is Bart Peeters Weem, lijsttrekker van GroenLinks in Studio Balengebouw van 1Twente.

Ontzorgen

Als het om duurzaamheid gaat wil GroenLinks mensen die geen geld daarvoor hebben niet in de kou laten staan. “In het verduurzamen zit een tegenstelling. Mensen zonder geld hebben geen geld om hun huis te isoleren. Wel is het zo dat ze vaak gehuurd wonen en dus de wooncorporatie daarvoor verantwoordelijk is. Die mensen moeten we ontzorgen. Daarvoor moeten de basisvoorwaarden goed op orde hebben", zegt Peeters Weem in samenspraak met de nummer 3 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen Marianne Schouten.

“Maar zelfs open deuren zitten soms dicht”

Open deuren

“Je moet de basis op orde hebben, iedereen heeft recht op energie en voldoende eten. Het lijken open deuren, maar zelfs open deuren zitten soms dicht. Er zijn in het verleden mensen een uitkering geweigerd die er wel recht op hadden. En er zijn mensen onterecht gekort op hun uitkering met een boete. Dat is iets uit het verleden wat wel beter is geworden", zegt Peeters Weem.

Klimaatpact

Bovendien vinden beide woordvoerders van GroenLinks dat er van het klimaatpact niet veel terecht is gekomen. Dat wijten ze aan het feit dat ze niet mee mochten regeren en oppositie moesten voeren. Beiden uiten daarover hun frustratie. "We hadden daarin veel verder moeten zijn. Maar wij zaten niet in de coalitie en als je er niet bij zit doe je ook niet mee met afspraken maken. Dan voel je je toch een beetje in een hoekje gezet", klinkt het volmondig.

20220308 ITV80 partijgesprekken 1117 gast GL Bart Peeters Weem CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Buurthuizen

Uit enquête blijkt dat mensen in hun wijk een buurthuis missen. Schouten: “Er waren Service Centra, maar waren die te nieuw, te groot? We zijn weer opnieuw gaan zoeken, terug naar af, en op welke plek moeten die ontmoetingsplekken dan komen? En wie moeten die facilitairen? Als de gemeente dat doet moet je je afvragen; past dat ook bij de bewoners? Wat als dat weer een te groot, ontoegankelijk gebouw is? Laat het initiatief aan de bewoners en ondersteun het als gemeente, dat is soms beter.”

“Past dat ook bij de bewoners?”

Samenwerking in de raad

Opnieuw komt de frustratie bovendrijven. Peeters Weem: “We zijn uit de coalitie gehouden, bewust. Dat bevordert de samenwerking in de raad niet. Maar straks komt er een nieuwe raad. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Wij hebben daar wel vertrouwen in, zien het niet super somber in. GroenLinks gokt op twee zetels winst zodat het op zes komt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.