Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het Zonnehuuske in Twekkelerveld is ‘de’ oplossing voor mensen met een kleine beurs

In de wijk Twekkelerveld in Enschede is armoede een belangrijk thema tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Wijkbewoners worden er iedere dag mee geconfronteerd en sommige ‘Twekkelervelders’ springen de barricade op voor mensen die het wat minder hebben. Zo ook Patricia Bousema, wijkbewoonster en vrijwilliger in hart en nieren. Woningbouwcorporatie De Woonplaats heeft aan de Meteorenstraat een woning beschikbaar gesteld voor Patricia haar ‘Zonnehuuske’. In dit huis kunnen mensen die het niet breed hebben allerlei spullen gratis ophalen.

Het Zonnehuuske

Het idee begon twee jaar geleden vanuit de organisatie All4Free waar Patricia actief voor is. Samen met haar man stelden ze hun eigen woning beschikbaar, maar dat liep de spuigaten uit. “Sommige kamers konden we amper in zonder dat de spullen naar buiten vielen, we zijn daarom blij dat we deze woning aan de Meteorenstraat gekregen hebben”. Het huis in Twekkelerveld is voornamelijk bedoeld voor mensen met de kleine beurs. “Mocht je rond moeten komen van een minimum dan kunnen wij je helpen”.

Donaties

Kilo’s aardappelen, speelgoed voor kinderen tot maandverband en tampons, in het Zonnehuuske kun je alles gratis ophalen. “Het enige wat je hoeft te doen is een berichtje sturen en dan ga ik kijken of ik het kan krijgen. Vaak lukt dat me wel”, aldus Boesema. Ze verzamelt de spullen voornamelijk uit donaties en heeft links en rechts ook samenwerkingsverbanden met fabrieken of bedrijven. Zo krijgt ze voedsel binnen om dat uiteindelijk te distribueren naar de wijkgenoten. Wel is er een voorwaarde dat de tweedehandsspullen goed van kwaliteit zijn. “Anders kunnen we er niemand blij mee maken. Soms maken we nog wel een uitzondering door iets op te knappen, maar dat mag niet te veel kosten”, aldus de Twekkelervelder.

20220307 ITV80 1 TV in de Wijk 0032 gast Gerard Stegeman CLEAN
Lees ook
Gerard Stegeman ziet achteruitgang Twekkelerveld met lede ogen aan: “De wijk is verpauperd”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.