Verkeer
Stuur appje
Zoek

ChristenUnie: Geen enkel onderzoek toont aan dat nascheiding afval beter is

“De boetes op afvaldump helpen om het tegen te gaan, dat zijn gedragsproblemen waarvoor wij cameratoezicht toestaan, waar we een dezer dagen mee beginnen. Bij laagbouwwoningen gaat het hartstikke goed, bij hoogbouw zit de uitdaging." Aan het woord zijn lijsttrekker Hadassa Meijer en wethouder Jurgen van Houdt van ChristenUnie, te gast bij 1Twente.

Nascheiding

Ook over een eventuele nascheiding van afval hebben ze een duidelijke mening. “Wat betreft nascheiding is er geen enkel onderzoek dat betere resultaten aantoont dan bronscheiding. Natuurlijk is het een hogere service maar het is niet bij voorbaat beter."

De Jeugd heeft de toekomst

"Kinderen van nu zijn de ouders van de toekomst. Je wieg bepaalt de eerste 20 jaar van je leven. Er leven kinderen in armoede. Wij willen de kansrijkheid van jongeren vergroten, dat is onze uitdaging”, aldus Meijer

Kindplan

Volgens haar is twee jaar geleden een koers uitgezet voor de jeugd. “Een groep waar we niet op mogen bezuinigen. We hebben een ‘kindpakket’ om armoede te bestrijden. Een goed kindplan opzetten samen met het onderwijs is onze inzet", zegt Meijer. Van Houdt vult aan: “Het Rijk reserveert te weinig geld voor jeugdhulp, we moeten een slag maken om meer financiering te krijgen.”

“Het openbaar vervoer moeten we weer zien op te krikken”

Bereikbaarheid

Wethouder Van Houdt: “We moeten kijken waar we de komende tien jaar naar toe willen met het vervoer. De verbetering van de doorstroom op de singels moet extra aandacht krijgen. Niet alleen de fietsers zijn belangrijk maar ook de voetgangers, het openbaar vervoer en de personenauto's.” Volgens van Houdt hebben veel mensen door corona veel mensen het openbaar vervoer ingeruild voor de auto en de fiets. “Het openbaar vervoer moeten we weer zien op te krikken. Bovendien willen we minder en communicerende stoplichten, het aantal oversteekpunten verlagen en de fietsroutes ontvlechten.”

Debatniveau

Hadassa Meijer zat van 2002 tot 2008 in de raad om daarna tien jaar van het politieke toneel te verdwijnen. In 2018 kwam ze terug. “Ja, ik dacht hoe zal ik me verhouden. Ik was natuurlijk tien jaar ouder maar ik had wel een jaar nodig om te wennen.” Ze zegt erg geschrokken te zijn van het niveau van debatteren. “Vroeger was er meer respect voor en interesse in de ander. Ik dacht luisteren kunnen we dat nog? Zijn we nog geïnteresseerd waarom iemand een bepaald standpunt inneemt.”

20220309 ITV80 partijgesprekken 1362 gast CU Jurgen van Houdt en Hadassa Meijer CLEAN
Beeld: Frank Bemthuis

Prachtige stad Enschede

Wethouder Jurgen van Houdt: “Vroeger ging het meer om de inhoud, nu lijkt de vorm belangrijker om in de gunst van de kiezer te winnen. We hebben 39 mensen in de raad om de prachtige stad Enschede verder te ontwikkelen, laten we dat dan ook doen samen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.