Verkeer
Stuur appje
Zoek

D66 vindt het onvoorstelbaar dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan

“Als het gaat om kansengelijkheid, bepaalt afkomst te veel je kansen voor de toekomst. Dat begint met gelijke kansen op school. Ouders met geld kunnen bijles voor hun kinderen wel betalen, anderen komen niet in aanmerking voor maatwerk", aan het woord is Gertjan Tillema, lijsttrekker van D66. “Dat kinderen in de zwakkere wijken naar school gaan zonder ontbijt omdat hun ouders dat niet kunnen betalen is onvoorstelbaar. Ook daar moet extra ruimte komen voor gymlokalen.”

Aan de wieg begint het

Tillema is in gezelschap van de nr. 3 op de kandidatenlijst Maschja Baas. “Als het gaat om energiearmoede kleurt een wijk als Wesselerbrink rood. Veel woningen zijn daar niet geïsoleerd.” Dat Enschede te boek staat als een arme stad is algemeen bekend. “We moeten beginnen met sport, cultuur en maatschappelijke vormgeving voor álle kinderen, aan de wieg begint het", aldus Baas. Tillema: “Het gaat om kansengelijkheid, niet om inkomstengelijkheid. Iedereen moet wel de kans krijgen om ook fouten te maken en niet iedereen hoeft naar de Universiteit.”

Van het gas af

Bij energietransitie gaat het niet alleen om windmolens en zonnepanelen volgens de woordvoerders van D66. “Voor inwoners met een smallere beurs is isolatie en zonnepanelen een groot probleem”, vervolgt Tillema. “Het is persvers wat er nu gaande is. Als je ziet dat bij lagere inkomens de energieprijzen soms wel met meer dan 100% stijgen. Veel huizen zullen daarom van het gas af moeten en duurzaam worden verwarmd. Dat moeten we samen met de woningbouwcorporaties regelen.”

“Wat mij betreft zijn alle scenario's mogelijk”

Investeerders

Als het over windmolens gaat wil D66 graag de hogere variant. “Puur omdat die meer energie opleveren en er dus minder van nodig zijn. Dat is een enorme investering aan de voorkant, waarvoor je investeerders moet zoeken. We zijn een liberale partij, dus we kunnen het niet alleen doen", aldus de lijsttrekker.

20220310 ITV80 partijgesprekken 1584 gast D66 Gertjan Tillema CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Vertrouwensbreuk

Het was volgens Baas niet zozeer het besluit over de moskee waardoor D66 het vertrouwen in de VVD opzegde. "Het was niet de eerste keer dat de VVD-afspraken niet na kwam. Daardoor is de vertrouwensbreuk ontstaan.” En op de vraag of de vorige coalitie nog tot de mogelijkheden behoort reageert lijsttrekker Tillema aarzelend. “Ik sluit het niet uit maar het is niet mijn favoriete coalitie. Wat mij betreft zijn alle scenario's mogelijk.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.