Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verkiezingsuitslag Enschede definitief, wethouder Jurgen van Houdt geeft raadszetel terug

20220309 ITV80 partijgesprekken 1362 gast CU Jurgen van Houdt en Hadassa Meijer CLEAN
Jurgen van Houdt is wel beschikbaar als wethouder, maar keert niet (tijdelijk) terug in de gemeenteraad.
Beeld: Frank Bemthuis

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede, zoals die vorige week is gepresenteerd, is definitief. Dat is maandag bekend geworden. Dat betekent dat de zetelverdeling voor de dertien partijen en 39 raadsleden blijft zoals die is. Al is er een kleine wijziging: ChristenUnie-wethouder Jurgen van Houdt heeft al laten weten dat hij niet in de gemeenteraad zal plaatsnemen.

Van Houdt was nummer 4 op de kieslijst van ChristenUnie, maar kreeg 468 voorkeursstemmen. Ruim voldoende om rechtstreeks aanspraak te mogen maken op de tweede zetel van CU in de gemeenteraad. Nummer 2 op de kieslijst Henri de Roode kreeg namelijk 222 stemmen, te weinig voor een voorkeurszetel.

Wethouder mag tijdelijk in de raad

Tot er een nieuwe coalitie is zijn wethouders Van Houdt, Van den Berg (BBE), Kampman (PvdA), Diepemaat (VVD) en Nods (D66) demissionair. Behalve Nods hebben de andere wethouders genoeg voorkeursstemmen voor een plek in de gemeenteraad. Die mogen zij tijdelijk naast hun (demissionaire) wethouderschap innemen.

Toch zal Jurgen van Houdt geen aanspraak maken op de zetel. Hij zit de komende maanden, tijdens het formatieproces, dan ook niet in de gemeenteraad. Henri de Roode zal als eerste lijstopvolger plaats nemen in de raad.

“Immers moet ik beleid van onze afgelopen 8 jaar gaan zitten controleren. Dat vind ik niet zuiver”

"Henri zal de kaderstellende en controlerende rol van de raad beter kunnen invullen dan ik", schrijft Van Houdt op social media. "Immers moet ik beleid van onze afgelopen 8 jaar (de periode dat Van Houdt zelf wethouder pas, red.) gaan zitten controleren. Dat vind ik niet zuiver. Ook daarom zie ik af van de verkregen voorkeurszetel."

Zoals eerder aangegeven - onder meer in gesprekken bij 1Twente - is Van Houdt wel beschikbaar voor een derde periode als wethouder. Indien ChristenUnie geen deel van de coalitie gaat uitmaken, betekent dat dus het (voorlopige) einde van de politieke carrière van Van Houdt in zijn geboortestad.

Verkiezingsuitslag definitief

De verkiezingsuitslag is maandag in een hoorzitting van het centraal stembureau officieel bevestigd. Inwoners mogen bezwaren indienen tegen een verkiezingsuitslag (bijvoorbeeld bij vermoeden van stemfraude), maar burgemeester Roelof Bleker stelde maandagochtend vast dat er geen bezwaren zijn ingediend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.