Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose wethouder en oud-schooldirecteur verkennen haalbaarheid nieuw 'Enschede Akkoord'

Jan Martin van Rees
Jan Martin van Rees, wethouder namens LAS in Almelo, helpt in Enschede bij de verkenning voor een raadsakkoord.
Beeld: Gemeente Almelo

Bestuurders Jan Martin van Rees en Henk Veerbeek gaan de Enschedese politiek begeleiden bij de totstandkoming van een gezamenlijke agenda. De opvolger van het zogeheten Enschede Akkoord - waarin alle partijen afspreken om bepaalde thema's of problemen gezamenlijk aan te pakken - is de eerste stap voorafgaand aan de coalitieonderhandelingen onder aanvoering van verkiezingswinnaar Burgerbelangen.

Bij het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag is afgelopen zaterdag afgesproken dat er eerst wordt gekeken of een zogeheten raadsagenda of raadsakkoord kan worden opgesteld, voordat de inhoudelijke coalitievorming begint. Daarvoor worden twee verkenners in de persoon van Van Rees en Veerbeek aangesteld.

Bekende gezichten

Beide verkenners zijn niet onbekend in Enschede. Jan Martin van Rees was in de jaren 90 raadslid voor de VVD en was namens diezelfde partij later ook Statenlid en tussen 2011 en 2014 wethouder in Haaksbergen. Daarna werd hij voor Burgerforum wethouder in Losser en tot op heden is hij wethouder in Almelo voor Lokaal Almelo Samen.

Henk Veerbeek (ooit CDA-raadslid) is in Enschede bekend als schooldirecteur. Hij was locatiedirecteur van het Bonhoeffer College en hielp tussen 2006 en 2014 het vmbo-onderwijs aan de Scholingsboulevard vorm te geven. De Scholingsboulevard - een samenwerking tussen Bonhoeffer College en Het Stedelijk Lyceum - kreeg in 2013 het predikaat 'zeer zwak' van de onderwijsinspectie en is daarna afgebouwd tot twee zelfstandige scholen.

Twee weken de tijd

Nadat de verkenners oriënterende gesprekken hebben gevoerd met de vertegenwoordigers van de dertien raadsfracties, brengen zij naar verwachting over twee weken advies uit over de haalbaarheid van een raadsagenda en de thema's die daar deel van kunnen uitmaken.

Een volgende fase in het proces bestaat naar verwachting uit de onderhandelingen om te komen tot een coalitieakkoord tussen enkele partijen en uiteindelijk de formatie van een nieuw college van B&W.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.