Verkeer
Stuur appje
Zoek

Borne 'riddert' 's werelds beste motorrijdster in het zand

Mirjam Pol nam liefst negen keer deel aan de Dakar Rally, één van de zwaarste rally's ter wereld. Afgelopen januari won de Bornse voor de tweede keer het eindklassement bij de vrouwen. Daarom ontving ze afgelopen woensdag 13 april uit handen van burgemeester Jan Pierik het Borns Bijtje, een onderscheiding voor Bornenaren die iets bijzonders hebben gedaan voor de plaatselijke gemeenschap.

'Dit is mijn kans'

Pol (38) deed dat door Borne als wereldtopper in haar sport op de kaart te zetten. Ze is al vanaf haar vierde op de crossbaan te vinden: “Het motorrijden zit echt in de familie. Mijn broer is ook een motorrijder en mijn vader (de overleden Hans Pol, red.) was kampioen grasbaanracen en zijspancrosser. Het is er echt met de paplepel ingegoten.”

“Mijn eerste Dakar Rally reed ik toen ik 22 was. Ik was net afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke opvoeding in Groningen en zat op dat moment nergens aan vast. Ik woonde weer thuis, had geen hypotheek en ik dacht: dit is mijn kans.” Het is nu zestien jaar later en ze reed de 'Dakar' liefst negen keer, waarvan ze er acht finishte.

icon_main_info_white_glyph

Dakar Rally

De Dakar Rally, genoemd naar de oorspronkelijke finishplaats, is een woestijnrally voor auto's, vrachtwagens, quads en motoren, die jaarlijks wordt gehouden in de maand januari. De rally is ook bekend onder zijn oude naam 'Parijs-Dakar'. Tot 2009 waren dat de start- en finishplaats. Van 2009 tot en met 2019 werd de Dakar Rally gehouden in Argentinië, Chili, Peru en Bolivia en vanaf 2020 wordt hij gehouden in Saoedi-Arabië. De rally verhuisde daarnaartoe omdat er in Zuid-Amerika, waar de rally tot 2019 werd verreden, steeds minder animo was om de rally te organiseren. De rally verdween in 2009 uit Afrika vanwege terrorististisch dreiging.

Houdbaarheidsdatum

“Ik merk dat ik nu op mijn best ben en wil nog lang niet stoppen met rally rijden. Ik zeg wel altijd: de houdbaarheidsdatum van een motorrijder is beperkt. Ik zie wel wat ik in de toekomst ga doen, ik heb gelukkig altijd een diploma achter de hand.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.