Al ruim tien jaar lang trekken bewoners van een deel van de wijk 't Getfert aan de bel over de leefbaarheid in hun buurt, maar nu lijkt er eindelijk wat te gebeuren. Aanleiding is het familiedrama in februari, waarbij de 63-jarige Wilma vermoedelijk door haar eigen zoon (28) met messteken om het leven werd gebracht. Op maandag 25 april wordt er een bijeenkomst voor de buurtbewoners gehouden, waarbij de onveiligheidsgevoelens in de wijk centraal staan.
In 2011 waren er al mediapublicaties over de leefbaarheid in de wijk, zegt een bewoner tegen RTV Oost. Bewoners van Het Baurichter, de Delistraat en Atjehstraat luidden destijds de noodklok dat hun buurt in rap tempo verloedert. Hangjongeren, drugshandel, woninginbraken, de bewoners zijn het zat, zo maakten ze duidelijk. "Maar tot op heden leken onze noodkreten aan dovemansoren gericht. Mooi dat daar nu verandering in lijkt te komen. Alleen is het jammer dat de aanleiding zo triest is."
Bewoners van de straat Het Baurichter werden afgelopen februari opgeschrikt toen hun buurman, de 28-jarige Thijs, met groot machtsvertoon door de politie in de boeien werd geslagen. Zijn moeder, Wilma van 63, was even daarvoor in haar woning aan de nabijgelegen Varviksingel zwaargewond op de zitbank in de woonkamer aangetroffen.
Reanimatie mocht niet meer baten. Uit sectie op het stoffelijk overschot door de patholoog-anatoom blijkt dat bij het slachtoffer ruim dertig messteken en snijwonden zijn vastgesteld. Zoon Thijs moet in de loop van mei voor het eerst voor de rechter verschijnen.
Na het familiedrama trokken de gemeente, de woningbouwvereniging De Woonplaats en de politie de wijk in, vanwege de onrust die was ontstaan in dit deel van de wijk. Tijdens een inloopspreekuur kregen bewoners de gelegenheid vragen te stellen.
De bewoners beklaagden zich vooral dat een aantal voormalig seniorenwoningen wordt gebruikt voor de huisvesting van mensen met een probleemachtergrond. Het gaat daarbij om een vijftal huurders met onder meer alcohol-, drugs- en psychiatrische problemen. Omwonenden verklaarden dat ze de problematiek rond de probleemhuurders al meermaals aanhangig hadden gemaakt bij gemeente, politie en De Woonplaats.
Het inloopspreekuur kort na het familiedrama was er met name op gericht om eventuele onrustgevoelens weg te nemen. "Wat ons duidelijk is geworden, is dat de buurt het vreselijk vindt wat er is gebeurd", zegt een woordvoerster van corporatie De Woonplaats. "En dat ze volop meeleeft met de getroffen familie. Maar er is geen sprake van structurele onrust."
Veel bewoners maken zich wel zorgen over de leefbaarheid in de buurt. Volgens de zegsvrouw van De Woonplaats gaan de corporatie, de gemeente en de politie nu de krachten bundelen om wat aan die leefbaarheid in de wijk te doen.
"De gemeente kijkt onder meer naar de wensen die er liggen als het gaat om de inrichting van het openbaar toegankelijk gebied, waaronder het groen in de wijk. De politie richt zich op de veiligheid en als woningcorporatie richten wij ons op de huurwoningen."
Een eerste concrete stap die wordt gezet, is dat er maandag 25 april een buurtbijeenkomst wordt gehouden, laat gemeentewoordvoerder Ton Kamp desgevraagd weten. De bewoners kunnen dan onder meer hun grieven kenbaar maken.
Wat het vervolgtraject betreft, daarover zijn volgens de woordvoerster van corporatie De Woonplaats nog geen nadere afspraken gemaakt. "Nee, we hebben geen tijdlijn opgesteld of zo. Maar we gaan de komende tijd kijken hoe we invulling gaan geven aan de leefbaarheid in de wijk."