Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opvang in oude stadskantoor Hengelo kan open: vrijdag komen de eerste Oekraïners

Een week later dan verwacht, maar de opvang in het oude stadskantoor in Hengelo kan deze week open. Vanaf vrijdag komen de eerste vijftig vluchtelingen naar de opvang aan de Hazeweg. Vorige week werd de ingebruikname van de opvang uitgesteld wegens een tekort aan beveiligers.

Vijftig vluchtelingen

Het voormalige stadskantoor is flink onder handen genomen. Douches moesten worden geïnstalleerd en kantoorruimtes moesten worden omgetoverd tot slaapkamers. Ook de oude publieksbalie, waar menig Hengeloër een nieuw paspoort heeft aangevraagd, is veranderd in een recreatieruimte. “We kunnen deze week de eerste vijftig vluchtelingen opvangen”, zegt Simone van Rooij, locatiemanager van de opvang.

Tweeduizend

De Veiligheidsregio Twente heeft, net zoals andere veiligheidsregio's, de opdracht gekregen om tweeduizend Oekraïners op te vangen. Dat lukt volgens de burgemeester met de huidige locaties in Twente, alleen denkt hij dat het aantal vluchtelingen dat per regio moet worden opgevangen toch groter gaat worden: “Ik denk dat de staatssecretaris vanavond tijdens het Veiligheidsberaad het aantal gaat verhogen. We gaan dan kijken hoe wat we dan moeten doen.”

Beveiliging

De opvang zou vorige week eigenlijk haar deuren openen, maar kon wegens een tekort aan beveiligers niet open. “Landelijk is er een tekort aan beveiligers en daar hadden wij ook mee te maken”, zegt burgemeester Sander Schelberg. Volgens de burgemeester zijn drie beveiligingsbedrijven met elkaar om de tafel gegaan om de beveiliging toch mogelijk te maken. Nu de beveiliging op orde is kan de opvang eind deze week worden geopend.

Spullen

Veel van de spullen zijn gedoneerd door Hengeloërs. Denk hierbij aan de meubels in de recreatieruimte en bijvoorbeeld bordspellen. Volgens Van Rooij zijn spullen welkom, op dit moment vooral kinderspullen: “Babyspullen zoals ledikantjes, commodes en babybadjes zijn nodig. Op onze website hebben wij een lijst staan met spullen die wij nog zoeken.” Mensen die willen doneren kunnen mailen naar [email protected].

Werkzaamheden

Voordat het zover is moeten de laatste werkzaamheden worden afgerond. Zo moeten er nog enkele ruimtes worden aangepakt. In de opvang zitten allerlei faciliteiten; zo is er vijf dagen per week een verpleegkundige of doktersassistent aanwezig. Ook Vluchtelingenwerk Nederland is op de locatie aanwezig om de Oekraïners bij te staan met juridische zaken.

Basisschool

Naast de opvang is er ook een basisschool ingericht voor de vluchtelingen. Het schooltje is een dependance van Basisschool De Horizon uit Hengelo. Deze school is gespecialiseerd in onderwijs aan kinderen van nieuwkomers en vluchtelingen. Er zijn tien klaslokalen ingericht. “Kinderen van 4 tot en met twaalf kunnen hier naar school. Kinderen en jongeren tussen twaalf en achttien jaar oud gaan naar het ISK in Enschede.” Ook Oekraïense kinderen die in de Hengelose wijk de Nijverheid en in Borne verblijven gaan hier ook naar school.

Klaslokaal opvang hazeweg
Eén van de tien klaslokalen in het voormalige kantoorpand
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.