Verkeer
Stuur appje
Zoek

Projecten voor jong en oud moeten Glanerbrugse droom waarmaken: ‘Het stukje noaberschap moet terug’

Jarenlang werkte Danny de Jong in de jeugdzorg in Glanerbrug. Hij zag hoe het tijdens de pandemie helemaal de verkeerde kant op ging met de jongeren. Later kwam hij ook tot de conclusie dat de ouderen in het dorp aan het vereenzamen waren. Glanerbrug moet volgens hem weer bijeengebracht worden. Samen met meerdere lokale instanties timmert hij aan de weg om dit te realiseren.

Toen de overlast, veroorzaakt door de plaatselijke jeugd, begon op te lopen, merkte de Jong dat de buurt van plan was om dit streng aan te pakken. “Ik dacht bij mezelf; 'dit gaan we niet doen.' Er moet een andere oplossing zijn. Vervolgens heb ik met Niels van den Berg (fractievoorzitter BBE gemeente Enschede C.V.) gesproken. We moesten iemand hebben uit Glanerbrug die de jeugd op de juiste manier begeleidt."

Betrokken jeugd

Om de jeugd van hun verveling af te helpen en te betrekken bij de maatschappij worden acties opgezet. Aan het einde van vorig jaar was er bijvoorbeeld een oliebollenactie. De jonge Glanerbruggers verkochten oliebollen tijdens de lokale kerstmarkt. Al het geld dat ze hadden verdiend werd rechtstreeks in de heropening en inrichting van jeugdhonk ‘de Hut’ gestoken.

Door middel van dit soort projecten worden de jongeren in het dorp maatschappelijk betrokken en krijgen ze er ook nog iets moois voor terug. Daarnaast ziet de Jong dat deze gezamenlijke activiteiten voor meer binding zorgen. In mei staat er een lootjesactie gepland met een soortgelijk doel. Het buurthuis aan de Bultweg, waar weinig mee gedaan wordt, moet een leukere invulling krijgen voor jong en oud.

Danny de Jong project Glanerbrug Ernst Bergboer
Glanerbrugger Danny de Jong
Beeld: Ernst Bergboer

Eenzame ouderen

De jeugd in Glanerbrug is niet de enige doelgroep die wel wat binding kan gebruiken. De ouderen in het dorp hebben, zeker tijdens de pandemie, last van eenzaamheid. Ook hiervoor worden acties bedacht om dit tegen te gaan. Daarbij wordt ook een beroep gedaan op de jeugd. “Het project ‘boodschappenmaatje’ wordt opgestart,” vertelt de Jong. "Kinderen van groep 7 en 8 gaan samen met de ouderen naar de supermarkt. Tijdens het doen van de boodschappen komt er een gesprekje op gang en daar gaat het om.”

Guccitassen

Ook middelbare scholieren en jongvolwassenen worden betrokken bij dit soort acties voor ouderen. “Het zal je nog verbazen hoeveel jongeren het echt leuk vinden om dit te doen. Ik heb laatst twee jongens gesproken die voor een paasactie eieren naar zorgwoningen hebben gebracht. Die vonden het echt heel leuk om te doen.” Voor een andere actie hebben een groep jongeren, ouderen naar de speeltuin begeleid voor een ontbijt. “Dat is toch prachtig? Een aantal ‘gangsters' met guccitassen die ouderen naar de speeltuin brengen,” zegt de Jong.

46996 fc twente3
Beeld: FC Twente

Supportersvereniging

Als er een initiatief is waardoor het dorp erop vooruit gaat, kan er gerekend worden op de steun van S.V. Glanerbrug. Voor de supportersvereniging staat het steunen van F.C. Twente op de eerste plaats, maar de leden doen daarnaast ook veel voor de buurt. “Tijdens de pandemie was het heel moeilijk om bij de wedstrijden en bij het voetbal aanwezig te zijn”, vertelt vicevoorzitter Wouter Middelhof.

500 rozen

“We wilden iets doen voor de maatschappij en daarom hebben we aan het begin van corona een rozenactie gehouden.” Deze actie hield in dat er 500 rozen naar de medewerkers en eenzame kwetsbaren in twee zorginstellingen zijn verstuurd. Het is dus geen toeval dat de Jong en de supportersvereniging elkaar een jaar later gevonden hebben. Naast het beheren van de financiën helpen de leden ook mee als er bijvoorbeeld oliebollen worden gebakken. “Onze vereniging bestaat uit 700 leden. Ik denk dat het merendeel daarvan er wel staat bij dit soort acties,” zegt Middelhof.

“Het noaberschap moet weer terug”

Gezamenlijk doel

Volgens Danny de Jong moet Glanerbrug weer één geheel worden, net zoals vroeger. “Glanerbrug ken ik als een positief dorp en dat wil ik graag zo houden.” De plaatselijke winkeliers, scholen, instanties en ook de supportersvereniging delen deze visie. “We hebben een clubje bij elkaar gebracht voor iets wat we de ‘droom van Glanerbrug’ noemen", vertelt Middelhof.

“We kijken samen met de kinderen hoe zij de toekomst van de buurt zien. Hoe houden we de buurt veilig en leefbaar voor ouderen? Heel veel mensen willen ook het zwembad terug, dat is een dingetje. We willen Glanerbrug weer Glanerbrug maken, het noaberschap moet weer terug,” besluit Middelhof

Wouter Middelhof sv Glanerbrug project Glanerbrug Ernst Bergboer
Wouter Middelhof is met sv Glanerbrug aangesloten bij het project
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.