Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De jas blijft thuis aan bij de Enschedese Coriene

12844 gas
Beeld: 1Twente

Door Noah Koehoorn Twee keer per week kunnen koken, de verwarming staat nooit hoger dan 14 graden, geen vaatwasser en droger kunnen gebruiken en slechts één spaarlamp in de woonkamer. Dat is ongeveer hoe het leven van de 60-jarige Coriene eruitziet. Zij leeft van een bijstandsuitkering van 600 euro per maand. Ze moet hierdoor drastische keuzes maken om niet te verzuipen.

Angst

Coriene woont in De Posten in Enschede en vertelt dat ze eigenlijk altijd al heel zuinig is geweest met energie: “Als je in de bijstand zit, kun je niet even 100 euro meer betalen. Ik heb geen bewegingsruimte."

De energieprijzen zijn de afgelopen periode uitzonderlijk gestegen. Coriene hoorde voor het eerst over de oplopende prijzen op het nieuws. Dit jaar besloot ze daarom om de verwarming niet aan te doen, puur uit angst voor een hoge energierekening. Armoede kan ervoor zorgen dat dagelijkse dingen niet meer vanzelfsprekend zijn. Angst speelt een grote rol: “Koken doe ik twee keer in de week, de rest van de dagen eet ik gewoon brood.”

icon_main_info_white_glyph

Angst

Coriene uit de Wesselerbrink wil niet met haar achternaam in het artikel worden genoemd vanwege privéredenen.

“Je zit echt constant in de kou”

Verwarming uit

Dat de verwarming altijd uitstaat beïnvloedt zelfs Corienes sociale leven. Letterlijk en figuurlijk in de kou zitten heeft zowel mentale als fysieke gevolgen. "Vrienden zeggen: Oh bij Cor moet je jas, sjaal en trui aantrekken."

Ze vertelt wat het met haar doet: “Je zit echt constant in de kou, hebt een koude neus en je beweegt zelfs trager, het is toch echt te zot voor woorden om zo te moeten leven als Nederlander.” Buiten wordt het weer warmer, de ergste noodzaak van een verwarming is er even af. “Mijn woonkamer warmt heel langzaam op in de zomer. Soms denk ik, ik ga wel lekker warm naar bed, of even lekker met de handen onder de warme kraan.”

Spaarlamp

Zelfs bij de inrichting van haar huis is gedacht aan het besparen op de energiekosten. “Er hangen hier kroonluchters, maar die zijn nog nooit aangeweest hoor, die hangen hier voor de sier.” Coriene glimlacht, de lampen doen het wel, maar ze doet ze niet aan. “Ik heb daar een kleine spaarlamp hangen, dat lampje is geen gezicht, maar ik moet toch iets van licht hebben ‘s avonds.”

“Ik schop mijn kind niet op straat natuurlijk”

Boterham

Corienes zoon woont thuis vanwege een tussenjaar. Dit heeft een negatief effect op haar bijstandsuitkering, omdat hij ouder is dan 21. Binnenkort zal deze leeftijdsgrens worden opgeschoven zodat kinderen onder de 27 jaar zonder consequenties bij hun ouders kunnen wonen. Op dit moment wordt Coriene ongeveer 300 euro per maand gekort, maar zoals ze heel duidelijk verwoordde: “Ik schop mij kind niet op straat natuurlijk, dan eet ik liever een boterham minder.”

Telefoon

Een schrijnende situatie voor iemand die al moeilijk rond kan komen. Maar dat geldt ook voor haar zoon die zich bewust is van het feit dat zij de dupe is van het feit dat hij thuis woont. Als moeder gunt ze ook haar zoon het beste: “Kinderen moeten uit kunnen gaan, soms nieuwe kleding krijgen en een telefoon kunnen betalen, maar dat kan niet altijd allemaal.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.