Verkeer
Stuur appje
Zoek

FCT Hoksebarge viert feest én neemt afscheid bij 10-jarig jubileum

Feest in Haaksbergen vrijdagavond waar FCT Hoksebarge met veel bier en broodjes beenham het tienjarig jubileum viert. Een avond met vooral een lach, maar ook een kleine traan als de supportersvereniging van FC Twente het feestelijke moment meteen aangrijpt aan om een wisseling van de wacht door te voeren.

Voorzitter John Aldenkamp geeft namelijk na vijf jaar het 'voorzitterschapsstokje' door aan Mark Middelhuis. Een besluit dat al langer vaststaat, maar als het moment eenmaal daar is, toch de nodige emoties oproept. Hij heeft dan ook nogal wat meegemaakt met de vereniging in al die jaren.

Taxibusje

De laatste vijf jaar dus als voorzitter, maar als man van het eerste uur heeft hij het ontstaan van de supportersclub van dichtbij meegemaakt.

Op 8 mei 2011 wint FC Twente de beker ten koste van Ajax. Na die wedstrijd neemt vanuit Haaksbergen de animo toe om gezamenlijk met een groep supporters naar de wedstrijden van de club te reizen. Vanuit café De Biester rijdt dan al een taxibusje die een man of zestien vervoert, maar er worden plannen gesmeed om met een grotere groep te reizen. Vanuit dat idee rolt het plan voor een eigen supportersvereniging in het dorp.

10 JAAR FCT HOKSEBARGE STILL VIDEO
Namens FC Twente zijn oud-speler Eddy Achterberg en financieel en operationeel directeur Martijn Hoogstoevenbeld naar Haaksbergen afgereisd om FCT Hoksebarge te feliciteren
Beeld: Still video 1Twente

Wachtlijst voor de bus

Op 1 juli 2012 meldt FCT Hoksebarge zich aan als aspirant-lid. Het eerste jaar moet de club laten zien dat het aan alle voorwaarden voldoet. En in december 2013 is de status supportersvereniging een feit.

Het taxibusje is dan al ingeruild voor een tourbus en inmiddels rijden er vier volle bussen naar De Grolsch Veste tijdens thuiswedstrijden. Er is zelfs een wachtlijst met meer gegadigden. Het geeft de groei aan die de vereniging, inmiddels 460 leden tellend, heeft doorgemaakt.

Maatschappelijk betrokken

FCT Hoksebarge is één van 29 supportersverenigingen die FC Twente rijk is. En wie denkt dat het alleen om samen bier drinken en wedstrijden kijken gaat, heeft het mis. De verenigingen vervullen een belangrijke maatschappelijke functie voor de club.

Ze helpen mee met projecten van de maatschappelijke tak FC Twente, scoren in de wijk en zijn daarnaast in hun eigen woonplaats ook bij sociale projecten betrokken Zo vertelde Supportersvereniging Glanerbrug enige tijd geleden in 1Twente vandaag nog over hun betrokkenheid bij een initiatief om jongeren en eenzame ouderen in het dorp te verbinden.

IKMISOE2
Lees ook
Wedstrijdpakketten FC Twente een succes: "stadiongevoel bij mensen thuis brengen"

Vragen over de bierprijs

Of dan vorig seizoen, toen de supportersverenigingen in coronatijd massaal meehielpen bij het inpakken en uitdelen van de #IkMisOe matchdaypakketten, Een operatie die zonder al die extra handjes niet uitgevoerd had kunnen worden.

"Supportersverenigingen zijn de aorta van de club," zegt financieel en operationeel directeur Martijn Hoogstoevenbeld, die samen met Eddy Achterberg naar Haaksbergen is gekomen om de jubilaris te feliciteren. Ze komen de vereniging een mooi cadeau brengen, maar zijn ook in voor een praatje met de leden. En op de dag dat je als club communiceert dat het bier in De Grolsch Veste duurder wordt, is het gespreksonderwerp meteen bekend. "Dat was het eerste waar ze over begonnen, de bierprijs," zegt Hoogstoevenbeld lachend.

Ook Eddy Achterberg erkent dat de club niet zonder de vele supportersverenigingen kan. "Daar kan een club alleen maar blij mee zijn. Ze proberen overal mee naartoe te gaan. Uit en thuis en in goede en in slechte tijden."

“Supportersverenigingen zijn de aorta van de club”

Wisseling van de wacht

En dan is voor John het moment aangekomen om officieel zijn voorzitterschap over te dragen. Hij doet het symbolisch door zijn opvolger Mark Middelhuis een hamer te geven. Met mooie woorden wordt Aldenkamp bedankt voor zijn inzet. Het doet hem zichtbaar veel. Maar al met al is hij vooral trots op hoe de vereniging er bij zijn afscheid als voorzitter voorstaat. "Ik ben blij dat ik een gezonde en goede vereniging achterlaat die met veel vertrouwen de toekomst tegemoet gaat." En: hij blijft natuurlijk gewoon lid.

De nieuwe voorzitter kan alleen maar beamen dat hij in een gespreid bedje terecht komt. Hij is dan ook van plan om op dezelfde voet door te gaan." Waarom zou ik iets dat goed loopt anders gaan doen? Misschien wat details, dat we iets nieuws gaan doen. Maar in grote lijnen zal het hetzelfde blijven."

FCT HOKSEBARGE NIEUWE VOORZITTER STILL VIDEO
John Aldenkamp (links) draagt het voorzitterschap symbolisch over aan zijn opvolger Mark Middelhuis
Beeld: Still video 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.