Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Slapen in de oude Hengelose watertoren, over een jaar kan het

Martin van Schaijk is sinds 1,5 jaar de eigenaar van de monumentale watertoren in Hengelo. In het complex komt een bed & breakfast en kun je straks trouwen. Voor het zover is, moet er echter nog veel gebeuren.

Uitzicht

Het heeft flink wat voeten in de aarde om er te komen, maar het uitzicht vanaf het dak van de watertoren is schitterend: “Hier koop je een watertoren voor”, zegt Martin van Schaijk trots. Hij kocht eind 2020 het historische complex samen met zijn vrouw. Samen willen ze er een B&B van maken. In de watertoren komen drie kamers en bruidsparen kunnen er elkaar het jawoord geven.

Streekproducten

Er moet nog flink wat gebeuren om het complex om te toveren tot een bed & breakfast, of 'bed & bike', zoals ze zelf graag zeggen; ze mikken namelijk vooral op fietsers. Omdat het om een rijksmonument gaat, wordt er voorzichtig omgegaan met het gebouw. Binnen in de toren en het voormalige pompgebouw zie je veel ‘streekproducten’ terug, zoals schakelaars van Heemaf en pompsystemen van Stork.

En als het Van Schaijk ligt, blijven die elementen zoveel mogelijk bewaard. "Er zitten ontzettend mooie details in. Kijk bijvoorbeeld naar deze muur; hij is 85 centimeter breed, want de driehonderdduizend kuub water moest gedragen kunnen worden door deze muren. Ook zitten er mooie bogen en tegels in de toren.”

Pompgebouw

Van Schaijk, die nu nog een rijtjeshuis in Groot Driene bewoont, gaat met zijn gezin wonen in het naastgelegen pompgebouw. Vanuit deze ruimte werden de pompen aangestuurd om het water op het net te krijgen. “Ze konden precies zien hoeveel water er op dat moment verbruikt werd. Tijdens voetbalwedstrijden was het erg rustig, maar zodra het rust werd, ging iedereen naar de wc, waardoor het verbruik omhoogschoot.”

Bedieningspaneel waterpomp watertoren 1twente
Bedieningspaneel in het voormalige pompgebouw van de watertoren
Beeld: 1Twente

Project voor decennia

“Na de bouwvak gaan we beginnen met het ombouwen van de watertoren. Daar zijn we denk ik zo'n negen maand mee bezig. Ons huis bouwen gaat zo'n zes maand duren, dus over iets meer dan jaar wonen en werken we hier”, zegt van Schaijk.

Maar volgens de eigenaar is dit niet een project van de korte termijn: “Dit is een project voor jaren, misschien wel decennia." Hij lacht: "Dit is nooit af.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.