Op de gelegenheidsmenukaarten van een diner staat wat de keuken voor zijn gasten gaat serveren. Het klinkt misschien alsof er verder niet zoveel inhoud in deze kaarten zit, maar Enschedeër Rudy Becker bewijst het tegendeel. Hij verzamelt deze kaarten, waarmee hij in de voetsporen van zijn opa en vader treedt. Het resultaat is een collectie van 3.000 menukaarten waarover hij het boek: 'Vertel Menu' geschreven heeft.
"Een menukaart is iets anders dan een spijskaart," vertelt Becker om misverstanden te voorkomen. "In de volksmond noemen we de kaarten waarmee je eten of drinken in een restaurant kunt bestellen een menukaart. In de werkelijkheid zijn dit spijskaarten. Gelegenheidsmenukaarten zijn anders. Er staat niet alleen op wat er op die dag gegeten gaat worden. Maar ze zijn ook bedoeld als een souvenir of herinnering aan een avond. Iets om mee te pronken."
Volgens Becker zijn gelegenheidsmenukaarten van waarde als er op staat ter gelegenheid waarvan het etentje plaats vindt, de locatie en wanneer dat was. "Vroeger deden ze dat op fraaie wijze en je hield er een echt verhaal aan over."
Becker geeft alvast een klein voorproefje van een verhaal die in zijn boek te vinden is: "Ik heb een kaart uit 1944 waarin staat wat er tijdens de hongerwinter werd opgediend door de gaarkeuken in Naarden. Het geeft aan wat er in die tijd werd geserveerd," vertelt hij. In tegenstelling tot de meeste kaarten in dit boek is dit geen souvenir, maar puur voor praktisch gebruik.
Het verhaal van de gaarkeuken is dan ook meer een uitzondering ten op opzichte van de fraaiere kaarten in het boek. Zo zijn er veel kaarten te maken hebben met de textielbaronnen uit de regio. "De families wilden niet voor elkaar onderdoen en je zag dat ze de diners echt gebruikten om te kunnen pronken," vertelt Becker. Ook zijn er een aantal menukaarten van het koningshuis in het boek aanwezig. Ironisch genoeg noemt Becker deze kaarten 'helemaal niet zo interessant.'
Vorige maand heeft Rudy Becker met Vertel Menu zijn derde boek uitgebracht. Het boek bestaat uit ruim 200 pagina's aan illustraties en bijbehorende verhalen. Het boek is te verkrijgen op de site van de uitgever.
Becker vindt het jammer dat de menukaarten tegenwoordig een veel kleinere rol van betekenis hebben. "Men vindt het niet meer belangrijk. Ze hebben telefoons en kunnen een herinnering daarin opslaan. Het is aan het verloederen. Misschien dat dit boek daar verandering in brengt", aldus de verzamelende auteur.