Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tukker in de Tour: Ilse uit Enter staat aan de start van de eerste 'echte' Tour de France voor vrouwen

Ilse Pluimers voorbereiding Tour bastien gason 2022 07 19 135222 xnaa
De witte gravelwegen moeten in etappe 4 beklommen worden
Beeld: Bastien Gason

Over een paar dagen begint de eerste Tour de France Femmes avec Zwift, en daar is Twente ook in vertegenwoordigd. De Enterse Ilse Pluimers is door haar ploeg AG Insurance - NXTG geselecteerd om bij de eerste editie van de Tour te zijn.

In de geschiedenis zijn er al wel wedstrijden onder de noemer ‘De Tour de France voor vrouwen’ verreden. Dat waren in de jaren ’80 en ’90 wedstrijden die door sponsoring gestopt zijn. Rond 2014 kwam daar een ééndaagse wedstrijd voor teurg onder de noemer ‘La Course’, maar nu hebben de vrouwen dan toch hun eigen Grande Bouclé. “Het is natuurlijk super gaaf om geselecteerd te worden. Al helemaal omdat het ook nog is de eerste keer is dat de Tour voor vrouwen plaats vindt.”, aldus de 20-jarige Ilse Pluimers.

Parcours

De eerste editie van ‘De Tour voor vrouwen’ vertrekt op 25 juli onder de Eiffeltoren en finisht direct op de Champs-Élysées. Acht dagen later finishen de vrouwen in de Vogezen op Le Super Planche des Belles Filles (Plank van de mooie meisjes). “We hebben vorige week de etappes verkend en elke dag gaat echt ontzettend zwaar worden. Vooral veel steile klimmetjes in de derde en vierde etappe”, aldus Pluimers

Foto Ilse Pluimers Tour voorbereiding 2022 07 19 135006 emvz
Naast de Franse velden worden ook de Vogezen getrotseerd
Beeld: Bastien Gason

Prijzengeld

De vrouwen krijgen er met de Tour ook opeens een lucratieve koers bij. In totaal wordt er 250.000 euro apart gelegd. De winnares van de Tour strijkt 50.000 euro op. Dat lijkt niet bijzonder veel, maar dit is het hoogste bedrag tot dusverre in het vrouwenpeloton. De andere 200.000 euro wordt verdeeld over etappewinnaressen, truidragers en de winnaressen van de diverse klassementen. (Bolletjestrui voor de bergkoningin, groene trui voor beste sprintster en de witte trui voor de beste jongere onder 25)

'Eerste' Tour

Eerder waren er al een aantal voorlopers voor de Tour voor vrouwen. Zo was er ‘Tour de France Féminin’, Nadien kwam er ‘La Grande Boucle Féminine’, maar die ging voor het laatst in 2009 door.

De voorbije jaren was er ‘La Course’, dat ook door dezelfde organisatie als de Tour de France werd georganiseerd. Dat was echter maar een één of tweedaagse wedstrijd, geen volwaardige ronde. Sponsorproblemen en een gebrek aan belangstelling lagen aan de basis van de teloorgang van de koers.

466584 ricken Ilse
Lees ook
Getalenteerd familieduo: Rick en Ilse Pluimers naar EK wielrennen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.