Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sven uit Enschede opgelucht: boetes aan kerende automobilisten vanwege boerenblokkade teruggedraaid

Blokkade azelo287 jordiheinsnewsunited
Protesterende boeren blokkeerden donderdag opnieuw de snelweg tussen knooppunten Azelo en Buren
Beeld: News United / Jordi Heinen

De boetes die donderdag zijn uitgedeeld aan twee personen voor het keren op de snelweg tijdens de blokkade van de A1/A35, moeten worden teruggedraaid. Dat vindt de politie Oost-Nederland. Een woordvoerder meldt aan RTV Oost dat de politie 'druk bezig is met het intrekken van de boetes'. Of dit ook meteen lukt, is afhankelijk van in hoeverre de boetes al zijn verwerkt in het systeem.

Zo'n vijftig tot honderd automobilisten keerden donderdagmiddag op de snelweg en reden via de vluchtstrook naar de afslag Hengelo-Zuid om daar via een andere route hun reis voort te zetten. Twee automobilisten, Sven Hof uit Enschede en Ruud Leliefeld uit Borne, werden staande gehouden en bekeurd. Ze kregen te horen dat ze mogelijk hun rijbewijs zouden moeten inleveren. Bovendien is de maximale boete voor een dergelijke overtreding 8.700 euro.

Agenten uit regio Rotterdam

Volgens politiewoordvoerder Chantal Westerhoff zijn de twee automobilisten beboet door agenten van de regio Rotterdam. Zij waren toevallig in de buurt en boden hun hulp aan bij collega's die druk waren met de blokkade van de snelweg.

"De afspraak was dat we heel terughoudend zouden zijn tegenover mensen die slachtoffer waren van de blokkade", legt de politiewoordvoerder uit. De agenten uit Rotterdam waren niet van deze afspraak op de hoogte en reageerden toen ze de overtreding zagen gebeuren.

Burgemeester roept op te seponeren

"Wij zijn het ook niet eens met die bekeuringen", reageert Westerhoff, die benadrukt dat de politie niet handelt onder druk van burgemeester Pierik van Borne. Die riep de politie gisteren namelijk op de de boete te seponeren.

De teamchef die gisteren de leiding had over de politie-inzet tijdens de blokkades zoekt contact met de twee automobilisten die zijn bekeurd om uit te leggen hoe de politie Oost-Nederland ertegenaan kijkt.

Opgeluchte Enschedeër

Dat de boetes lijken te worden teruggedraaid, zorgt voor veel opluchting bij de Enschedese Sven Hof: "Ik heb er vannacht slecht van geslapen." Hij schrok nogal van de mededeling van de agent die hem bekeurde dat hem mogelijk een rijontzegging boven het hoofd hing. Zijn gemoedstoestand werd er niet beter op toen hij ontdekte dat de boete voor zijn overtreding kon oplopen tot 8.700 euro. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

De Enschedeër heeft intussen een goed gesprek gehad met de teamchef van de politie die gisteren de leiding had over de politie-inzet tijdens de boerenblokkade. "Als ik toch nog een proces verbaal op de mat krijg, moest ik direct contact opnemen. Hij heeft toegezegd me te helpen bij het schrijven van een bezwaarschrift." Hof gaat ervanuit dat het nu wel goed zal komen. "Ik ga absoluut lekker mijn weekend in."

Zwaaiende sirenes

Hof zag gisteren een heel stel auto's keren op de snelweg. De automobilisten hadden er geen trek in om nog uren in de file te moeten staan. Toen de automobilisten keerden, was net duidelijk geworden dat de blokkade nog lang niet voorbij was. Hof volgde de andere automobilisten. Toen hij de snelweg af was, zag hij een politieauto met zwaaiende sirenes. "Die wilde ik voorrang geven, maar ze kwamen voor mij."

'Omkeren blijft gevaarlijk'

Of het ook lukt om de boete op korte termijn te seponeren, is nog maar de vraag. "Dat hangt af van hoeverre deze boetes al in het systeem zit", legt Chantal Westerhoff uit. "Als de bekeuringen al zijn ingevoerd, worden die voorgelegd aan de officier van justitie." Ze benadrukt dat de teamchef zich er dan persoonlijk voor zal inzetten om de boetes ongedaan te maken.

Betekent dit dan dat automobilisten voortaan bij blokkades zomaar mogen omkeren? "Nee", benadrukt Westerhoff. "Omkeren op de snelweg is echt wel een overtreding en heel gevaarlijk. Collega's die de bekeuring hebben uitgedeeld hebben ook rechtmatig gehandeld." Automobilisten die later zijn omgekeerd hebben dat ook onder begeleiding van de politie gedaan.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.