Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gaat de Europese ervaring van deze acht spelers FC Twente langs Fiorentina helpen?

De term 'topaffiche' is vaak gevallen nadat Fiorentina geloot werd als tegenstander van FC Twente in de play-offs van de UEFA Conference League; de Europees gezien nog groene selectie had waarschijnlijk gehoopt om een club van dit formaat pas te treffen in de groepsfase. De meeste spelers maakten tegen FK Čukarički kennis met Europees voetbal. Tóch heeft de club uit Enschede best wel wat spelers in de selectie die weten hoe het is om internationaal te presteren.

Alleen winst telt

Om Europees voetbal veilig te stellen móet er gewonnen worden van de Italiaanse subtopper Fiorentina. Ondanks dat dit een grote opgave is, heeft een deel van de selectie wel voor hetere vuren gestaan. FC Twente heeft Europese routiniers in huis, die van cruciaal belang kunnen zijn tijdens dit voetbalgevecht. Met de juiste mix van ervaring en jeugdig talent ligt de weg naar de groepsfase nog steeds open. Acht spelers die dit seizoen in actie zijn gekomen, bezitten kostbare Europese ervaring. Laten we ze eens benoemen.

WOUT BRAMA 2021 2022 EMIEL MUIJDERMAN
Brama speelde 66 Europese duels in het shirt van FC Twente
Beeld: Emiel Muijderman

Wout Brama

Het is weliswaar negen jaar geleden dat Wout Brama in een Europees hoofdtoernooi actief was, maar hij weet wel als geen ander hoe het is om een wedstrijd zoals deze te spelen. Hij speelde maar liefst 68 Europese duels, waarin hij bijna altijd het shirt van FC Twente droeg. De 35-jarige middenvelder is niet voor niks de speler die de meeste wedstrijden in internationale competities heeft gespeeld voor de Tukkers.

Dankzij een liesblessure kwam hij dit seizoen nog niet in actie tijdens officiële wedstrijden. Hoewel hij wel bij de selectie zit die afreist naar Italië, is het niet duidelijk of hij al op het veld van meerwaarde kan zijn. Desondanks is er voor Brama een belangrijke rol weggelegd om de jongere spelers mee te geven hoe een wedstrijd als deze gespeeld moet worden.

56 Europese duels

De meest ervaren aanvaller van FC Twente brengt ook maar liefst 56 duels aan Europese ervaring met zich mee. Ricky van Wolfswinkel heeft, voornamelijk in de Europa League, ervaring opgedaan namens namens FC Utrecht, Sporting CP en FC Basel. De tweevoudig international kan vooral hoop putten uit het stuntseizoen 2017-2018 van Basel. In de Champions League stond hij aan de basis van twee treffers in een 5-0 overwinning tegen Benfica. Het krachtsverschil op papier tussen Basel en Benfica is vergelijkbaar met het aanstaande play-offs-affiche. Daarnaast heeft de spits met een aantal van 24 doelpunten respectabele statistieken in het Europese voetbal.

Ricky van Wolfwinkel 1 1 Twente 2021 07 21 171234 syof
Van Wolfswinkel heeft in zijn loopbaan tegen clubs als SSC Napoli, Manchester City en Inter Milaan goede resultaten geboekt
Beeld: Emiel Muijderman

Ludogorets

Ook Virgil Misidjan heeft tussen 2013 en 2019 de nodige Europese minuten gemaakt. Hij speelde in deze periode voor het Bulgaarse Ludogorets, een club die een vaste gast is in Champions League of Europa League. Hij kwam 53 keer in actie op het Europese toneel, waarin hij direct betrokken is geweest bij 15 doelpunten. De tweebenige buitenspeler is in deze periode topclubs tegengekomen zoals Real Madrid, Liverpool en PSG. Ook Misidjan zal daarom niet zo snel onder de indruk zijn van de sfeer in Florence.

Juist voorbeeld

De man die naast de drie bovenstaande spelers de meeste internationale wedstrijden in de benen heeft, testte wekenlang het geduld van technisch directeur Jan Streuer en de supporters. Maar nu Joshua Brenet inmiddels definitief is vastgelegd heeft FC Twente een verdediger binnen die zijn mannetje gestaan heeft in de Champions League. Brenet debuteerde op 22-jarige leeftijd op het hoogste Europese niveau op de linksbackpositie, nadat hij de seizoenen ervoor de tweede rechtsback was in de selectie bij PSV.

Ondanks het feit dat hij op een voor hem vrij onbekende positie speelde, was hij een sterke schakel in het elftal dat destijds van Manchester United won. Ook tijdens de rest van zijn debuutseizoen in de Champions League speelde hij verdienstelijk. De rechtsachter, die 31 Europese duels achter de rug heeft, weet hoe hij moet presteren wanneer het écht nodig is en is daarmee een voorbeeld voor de rest.

20220711 Joshua Brenet tekent voor 2 jaar Foto1 FC Twente Media
Brenet heeft al laten zien dat de underdog nooit afgeschreven moet worden tot het laatste fluitsignaal.
Beeld: Emiel Muijderman

Honger naar meer

Bij de rest van de selectie die al eerder in Europa actief is geweest, heeft niemand meer dan 20 potjes in een UEFA bekertoernooi gespeeld. Deze spelers kunnen hun ervaringen vooral gebruiken als motivatiefactor, tijdens de strijd voor een plek in de groepsfase. Michal Sadilek heeft met 18 duels het hoogste aantal van deze groep. Bij PSV en Slovan Liberec speelde hij met wisselend succes in de Europa League.

Zijn ex-PSV collega Lars Unnerstall keerde in 2019 eindelijk weer terug naar Europese velden na een veelbelovend begin in Duitsland in 2012. Die comeback bleef echter beperkt tot twee wedstrijden. De Duitse publiekslieveling die 14 keren onder de lat stond in een UEFA bekertoernooi, hoopt dat dit seizoen zijn definitieve terugkeer in Europa is.

Michal Sadilek Foto FC Twente Media
Wat kan Sadilek laten zien tegen een ploeg als Fiorentina?
Beeld: FC Twente media

Dark Horse

Het gehuurde talent Christos Tzolis gaf tegen FK Čukarički zijn visitekaartje af met twee goals tijdens een invalbeurt. De 20-jarige Griek heeft twaalf keer op het veld gestaan in een Europees clubtoernooi en blijkt daarin zéér efficiënt te zijn. Hij is namelijk statistisch gezien om de 66 minuten direct betrokken bij een doelpunt. De ogen staan ongetwijfeld op hem gericht zodra hij op het veld staat.

Tot slot is Václav Cerny een speler om rekening mee te houden. Wie het seizoen 2020-2021 heeft gezien weet dat Cerny een hoog niveau kan halen. Helaas hebben pech en blessureleed ervoor gezorgd dat de 24-jarige Tjech weer op niveau moet komen. Hij heeft negen keer op het veld gestaan tijdens een Europese wedstrijd, maar speelde daarvan slechts één keer 90 minuten. De vleugelspeler zal tot op het bot gemotiveerd zijn om 'de oude Cerny' te laten zien tegen Fiorentina.

Vaclav Cerny Emiel Muijderman 2021 2022
Cerny was vooral toeschouwer tijdens de Europese campagnes van Ajax
Beeld: Emiel Muijderman

Bonus-ervaring

In feite heeft FC Twente zelfs 10 spelers die een Europese wedstrijd hebben gespeeld, voorafgaand aan de recente Conference League duels. Maar in het geval van Robin Pröpper kan je nauwelijks spreken van internationale ervaring. De 28-jarige aanvoerder is namens Heracles nog twee keer actief geweest in de voorrondes van de Europa League. Hij maakte slechts 24 minuten mee over twee wedstrijden tegen FC Arouca. In het tweeluik tegen Čukarički wist hij zijn aantal Europese minuten te vervijfvoudigen.

Bij reserve-doelman Przemyslaw Tyton ligt dit anders. In principe staat Unnerstall onder de lat bij FC Twente, maar mócht hij onverhoopt uitvallen zit er iemand op de bank die tegen topclubs uit Duitsland en Spanje heeft gekeept. Ook op Europees niveau heeft hij tijdens 8 wedstrijden het doel verdedigd. Zijn laatste keer dat hij Europees actief was is echter alweer zo’n acht jaar geleden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.