Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese studenten voeren actie voor vrouwen na Amsterdams spreekkoor-schandaal

Axel Guido Adieb Joachim Koh I Noor lopen voor gendergelijkheid 2022 08 25 155232 pvru
Vlnr: Axel Vos (18), Guido in ‘t Groen (19), Adieb Hanifi (18), Joachim het Lam (20)
Beeld: Onbekend

Ze zijn niet zoals de Amsterdamse corpsballen. Tenminste, als het gaat om hun vrouwonvriendelijke uitspraken. Om te laten zien dat ze staan voor gelijkwaardigheid tussen man en vrouw lopen vier leden van studentenvereniging Audentis uit Enschede aankomende zondag 109 rondjes om de Grote Kerk op de Oude Markt. Met vijf kilo water in hun handen.

“Hoeren” en “sperma-emmers”, zo werden vrouwen eind juli in koor betiteld door een groep leden van het Amsterdamsch Studenten Corps. Dat bleek toen online een video verscheen.

Enschedeër Adieb Hanifi (19) zag vervolgens met zijn verenigingsgenoten Axel, Guido en Joachim hoe alle mannelijke studenten de boeman waren. “We werden over één kam geschoren met een verkeerd beeld en vonden dat we daar wat aan moesten doen.”

109 rondjes

Want zelf zouden ze aan zo’n spreekkoor nooit meedoen, zeggen ze. Om die woorden kracht bij te zetten bedachten ze hun actie. “Hiermee willen we onze steun aan vrouwen betuigen en laten zien dat we juist voor gelijkwaardigheid staan.”

Het viertal is aspirant-lid van mannendispuut Koh-I-Noor, een onderdeel van studentenvereniging Audentis. “Daar komen ook de 109 rondjes vandaan”, verklaart Hanifi. “Onze dispuutsnaam verwijst naar de Koh-I-Noor, een van de meest waardevolle diamanten ter wereld. Die weegt 109 karaat.” Het getal komt vaker terug. “Als we bijvoorbeeld samen het glas heffen zeggen we ‘109!’ en dan drinken we ons biertje.”

5 liter

En hoe zit dat met die vijf liter water in de handen dan? “Van de tien landen die het slechtst scoren op gelijkwaardigheid tussen man en vrouw liggen er negen in Afrika. We willen ons daarom zo goed als we kunnen verplaatsen in de schoenen van vrouwen die daar wonen. Zij gaan soms door weer en wind om water voor hun familie te halen. Aan het einde mogen we pas van het water drinken.”

De score waar de student naar refereert komt van de zogeheten SDG Gender Index. Dat is een lijst waarop landen staan gerangschikt: hoe hoger ze staan, hoe meer ze de doelstellingen van gendergelijkheid halen zoals die zijn bepaald door de Verenigde Naties. (Weetje: Nederland staat op plek 7 van 144, Denemarken voert de lijst aan.)

icon_main_info_white_glyph

VN Doelen

SDG is een afkorting voor sustainable development goal, oftewel duurzaam ontwikkelingsdoel. De VN stelde er 17 op voor de periode 2015-2030, emancipatie staat uitgewerkt in doel 5: “Gelijke rechten voor mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen en meisjes.” Meer specifiek gaat het om gelijke kansen op bijvoorbeeld gebied van partnerkeuze, gezinsvorming, seks, onderwijs, werk en veiligheidsgevoel.

De blik van de studenten gaat – zo blijkt - verder dan hun eigen omgeving. Speciaal voor hun actie verdiepten ze zich in de materie. “Volgens Plan International (een ontwikkelingsorganisatie, red.) woont maar liefst veertig procent van de vrouwelijke wereldbevolking in landen die de doelstellingen voor gendergelijkheid nog niet halen.”

“Binnen Audentis zien wij veel vrouwvriendelijkheid”

Dichter bij huis gaat het beter, stelt Hanifi. “We kunnen natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar wij zien binnen Audentis veel vrouwvriendelijkheid”, zegt hij over de grootste studentenvereniging van Enschede. Na de excessen in Amsterdam kwam het onderwerp binnen zijn studentenkringen vaak op tafel. “Er was niemand die zich erin herkende en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.”

Doel

Naast de aandacht die de Enschedese studenten met hun actie willen genereren voor gendergelijkheid en de symbolische steun die ze willen geven aan vrouwen hoopt het viertal ook financieel iets bij te dragen. “Mensen kunnen ons nu al sponsoren via onze Gofundme-pagina en zondag via een QR-code.”

Geld dat binnenkomt gaat naar een taakgroep binnen de Verenigde Naties die zich inzet voor gelijke rechten voor vrouwen. Het doel is om minimaal 500 euro op te halen. “Maar de actie is vooral geslaagd als er meer aandacht komt.”

Aanmoediging

Eén rondje om de kerk is zo’n 130 meter. Totaal is de te lopen afstand daarmee zo’n veertien kilometer. Trainen vonden de mannen niet nodig, maar over één ding hadden ze nog wel lichte stress. “We zijn blij dat er vooralsnog maar 23 graden is voorspeld”, lacht Hanifi. “Dat is toch wel iets fijner dan de warmte van afgelopen dagen.”

Hij hoopt op aanmoediging van verenigingsgenoten en passanten. “Dan is het makkelijker uit te houden.” De start is om 11.00 uur. Wanneer ze klaar zijn durft hij niet te zeggen, maar een belofte doet hij wel: “We gaan aan één stuk door, hoe lang het ook duurt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.