Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

'Stille ramp' dreigt in Enschede: helft huishoudens vreest in de knel te komen door recordinflatie

Lege portemonnee Pexels Nicola Barts
Pexels / Nicola Barts
Beeld:

Het gemeentebestuur van Enschede verwacht dat zich een 'stille ramp' voltrekt bij veel huishoudens in de stad, nu de kosten voor levensonderhoud maar blijven oplopen. Volgens het Nibud komen ook steeds meer middeninkomens in de knel door de gestegen prijzen. In Enschede heeft bijna de helft van de 76.600 huishoudens een laag- of middeninkomen.

De inflatie in Nederland is in augustus verder opgelopen naar 12 procent, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is het hoogste cijfer ooit in Nederland gemeten, meldt de NOS vandaag.

'Schrijnende situaties'

Van energie tot brood: de dagelijkse boodschappen zijn de afgelopen maanden fors duurder geworden. Dat merkt vrijwel elke inwoner in zijn of haar portemonnee.

De Enschedese wethouder Arjan Kampman werkt momenteel aan een plan voor inwoners in schrijnende situaties die de energielasten niet meer kunnen betalen. De inhoud van die plannen is nog niet duidelijk; ze worden later deze maand aan de raad gepresenteerd.

Dinsdag werd wel bekend dat Enschede nog eens 500 euro energietoeslag extra gaat geven aan huishoudens die rond moeten komen van 120 procent van het minimum. Voor inwoners die daar net buiten vallen richt de gemeente een noodfonds op.

20230918 Energierekening Energiekosten Gas g6031fe634 1920
Lees ook
Enschede keert 500 euro extra energietoeslag uit en wil een noodfonds

Lobby

Ook wordt er volgens het Enschedese gemeentebestuur 'een permanente lobby voor compensatie van de toegenomen kosten voor levensonderhoud bij het Rijk' gevoerd.

Bovendien is de gemeente in gesprek met EnNatuurlijk, de aanbieder van stadsverwarming, over de warmtetarieven en de mogelijkheden om deze te verlagen. De prijzen voor stadsverwarming zijn gekoppeld aan de gasprijs, die de afgelopen maanden fors is gestegen.

Wesselerbrink 5 Ernst Bergboer
Lees ook
'Bijna één op drie huishoudens in Enschede loopt risico op energiearmoede'
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.