Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede steekt miljoenen in peuterwerk, eigen bijdrage van ouders gaat iets omhoog

Pexels alexander grey 1449934
Beeld: Pexels

Enschedese ouders van 2- en 3-jarigen gaan vanaf volgend jaar iets meer betalen voor de peuterspeelzaal. Ondanks dat de gemeente 5,5 miljoen euro investeert in de peutergroepen, blijft een eigen bijdrage noodzakelijk. Desondanks blijft de ouderbijdrage voor de laagste inkomensgroepen beperkt tot minder dan 10 euro per maand.

De subsidie voor het peuterwerk is een jaarlijks terugkerende gemeentelijke investering in de ontwikkeling van jonge kinderen. Alle kinderen van 2 en 3 jaar oud mogen naar de peuterspeelzaal. De eerste duizend dagen van een mensenleven worden vaak bepalend genoemd voor de toekomst. "De peutergroep is extra belangrijk voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun (taal)ontwikkeling", aldus wethouder Jurgen van Houdt. "Zo kunnen ze een betere start maken in het onderwijs."

1200 peuters per jaar

In de peutergroepen - ook wel voorschoolse educatie genoemd - leren kinderen samen spelen en delen. Ze leren nieuwe woordjes, zingen liedjes en spelen spelletjes. Deelname aan de peuterspeelzaal is niet goedkoop. De gemeente subsidieert jaarlijks tot bijna 3500 euro per kind dat gebruik maakt van de voorziening. Met de 5,5 miljoen euro die voor 2023 ter beschikking wordt gesteld, kunnen in Enschede ongeveer 1200 kinderen naar een peutergroep.

Ouderbijdrage enkele euro's hoger

Toch wordt van ouders een eigen bijdrage verwacht voor deelname aan de peuterspeelzaal. Die bijdrage is afhankelijk van het gezinsinkomen. De laagste inkomensgroepen (tot zo'n 27.000 euro bruto per jaar) betalen 9,57 euro per maand. Nu is dat in de meeste gevallen nog 9,29 euro.

Ouders die samen een modaal inkomen hebben (nu 38.000 euro) zien hun maandelijkse bijdrage verhoogd worden van 26,25 euro naar ruim 27 euro. Een verhoging van 9,36 euro over een heel jaar.

Veertig peutergroepen

Alle 2- en 3-jarigen in Enschede mogen twee dagdelen (acht uur per week) naar de peuterspeelzaal. Kinderen die volgens het consultatiebureau van de GGD extra stimulans in hun (taal)ontwikkeling kunnen gebruiken, mogen vier halve dagen (zestien uur per week) naar de peutergroep.

In Enschede zijn drie organisaties die voorschoolse educatie aanbieden: Humankind, Columbus Junior en Partou. Samen hebben de organisaties meer dan veertig peutergroepen, verspreid over alle buurten in Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.