Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente wil binnen twee jaar terug naar 'oale groond': topsportcomplex met medisch data center

Terug naar waar het ooit begon, op letterlijk een steenworp afstand. In 2024 kan de terugkeer van FC Twente naar Het Diekman, waar het oude stadion stond, een feit zijn. Algemeen directeur Paul van der Kraan windt er in elk geval geen doekjes om. FC Twente wil de vierde club van Nederland zijn. "Wat ontbreekt is een accommodatie die daar bij hoort."

Nu nog trainen de heren op het complex bij het FBK-stadion in Hengelo. De bedoeling is dat dat over twee jaar gaat veranderen. De jeugdelftallen blijven trainen in Hengelo, waar de accommodatie wordt gerenoveerd. Het eerste elftal verhuist dan naar Het Diekman, waar nu al de vrouwen hun trainingen en wedstrijden afwerken. Ook is het de bedoeling er in de toekomst weer een beloftenelftal, Jong FC Twente, wordt ingeschreven in de competitie. Dit team werkt speelt dan ook zijn wedstrijden op Het Diekman.

Terug naar de top

"FC Twente moet weer de vierde club van Nederland worden", aldus algemeen directeur Paul van der Kraan. "Met de vrouwen willen we ons plaatsen voor de groepsfase van de Champions League." Daarmee geeft Van der Kraan aan dat de ambities hoog zijn bij FC Twente. De huidige trainingscomplexen voldoen niet aan de norm. Het complex in Hengelo heeft te maken met achterstallig onderhoud en op Het Diekman delen de vrouwen in feite de faciliteiten met amateurvereniging Sportclub Enschede.

"We hebben een topsportcentrum nodig", vertelt Van der Kraan. Op Het Diekman zou daar ruimte voor zijn. Het gaat om 4,5 voetbalvelden: een wedstrijdveld met tribune voor het vrouwenelftal en het toekomstige beloftenelftal, drie trainingsvelden en een half veld speciaal voor de keepers. Het clubgebouw zelf moet een 'huiskamergevoel' creëren bij de spelers en speelsters.

Bouwen in 2023

In het nieuwe pand komt een aparte ruimte voor een zogeheten medisch data center. De sportfysiotherapeuten van Pro-F, die nu al nauw met FC Twente samenwerken, zullen daar hun intrek nemen. Volgens eigenaar Arthur Bennink kunnen topsporters op Het Diekman straks met de modernste methoden, door het gebruik van data, optimaal geholpen worden. Niet alleen voetballers zijn er dus welkom, ook andere topsporters uit de regio zouden op het complex terecht kunnen.

Lees verder onder de afbeelding

Voorzijde ooghoogte wm
In het nieuwe trainingscomplex komt in samenwerking met Pro-F een medisch data center.
Beeld: FC Twente + Reitsema & Partners architecten

De gemeente Enschede legt geen cent bij bouw van het nieuwe trainingscomplex. Wel worden er afspraken gemaakt over de grondoverdracht. Voor de bouw van de accommodatie zoekt FC Twente externe investeerders. Veel zorgen zijn daar niet over, want de profclub verwacht eind 2023 al te kunnen beginnen met bouwen, zodat de verhuizing medio 2024 kan plaatshebben.

Huidige clubs moeten weg

Als de terugkeer van FC Twente naar het Diekman doorgaat, gaat een langgekoesterde wens in Enschede in vervulling. Het nieuwe trainingscomplex op 'oale groond' werd zelfs opgenomen in de eisen van het financiële steunpakket waaraan de gemeenteraad in 2019 meewerkte om het faillissement van de club te voorkomen. Voor de drie huidige bewoners van het sportcomplex Diekman-West betekent dit een gedwongen verhuizing.

Het Diekman Still
Lees ook
Gemeente Enschede zegt huur van drie Diekman-clubs per 1 januari op: 'We leggen ons er niet bij neer'

Wethouder Niels van den Berg liet dinsdagavond weten dat de huurcontracten van scheidsrechtervereniging SEO en voetbalclubs PW en Sportclub Enschede worden opgezegd en dat zij voor de zomer moeten verhuizen. PW verhuist naar het naastgelegen complex Diekman-Oost, bij De Tubanters. Voor SEO is de voormalige accommodatie van korfbalclub Rigtersbleek op het oog. Alleen voor Sportclub Enschede is de toekomst onzeker. De gemeente wil dat de vereniging naar het beoogde multifunctionele complex in Enschede-Zuid (bij Victoria'28) verhuist, maar de club wil zelf niet.

Achterzijde ooghoogte trainingscomplex FC Twente Diekman
Er komen 4,5 voetbalvelden, inclusief een wedstrijdveld met tribune voor FC Twente Vrouwen.
Beeld: FC Twente + Reitsema & Partners architecten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.