Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nóg meer bouwen in het stationsgebied van Enschede: 36 woningen 'die Enschede nog niet heeft'

20220921 lofts woningen stationsgebied Enschede Brammelerdwarsstraat 2
Aan de Brammelerdwarsstraat, achter het Stationsplein, worden 36 lofts gebouwd.
Beeld: Gemeente Enschede/Ska-pa

Projectontwikkelaar Ska-pa en de gemeente Enschede hebben woensdagochtend een overeenkomst ondertekend voor de bouw van 36 loftwoningen aan de Brammelerdwarsstraat, ter hoogte van de Stationsgarage. Het wooncomplex moet de schakel worden tussen de Korte Hengelosestraat en de beoogde 50 meter hoge woontoren aan het Stationsplein, waarvan de plannen eind augustus werden gepresenteerd.

Met de nieuwbouw worden de plannen aan het Stationsplein compleet, zegt het college van Enschede. Naast de 159 woningen in de genoemde woontoren, komen er aan de achterzijde nog eens 36 lofts bij. Op impressietekeningen is te zien dat de woningen parallel aan de bebouwing van de Korte Hengelosestraat wordt gebouwd, met een vrije doorsteek aan de zijde van het stationsplein (tussen de nieuwe woontoren en het bestaande horecapand van Foodies) en aan de zijde van de Brammelerdwarsstraat.

Nieuw woningtype

Het bijzondere aan het nieuwe bouwplan, volgens het college, is 'dat dit een type woning is die Enschede nog niet kent'. Een loft is een woning die doorgaans uit één grote ruimte bestaat. Daarmee lijkt het op een studio, met het verschil dat een loft qua omvang veel groter is. Met dit woningtype richt Ska-pa zich vooral op jonge samenwonende professionals.

20220830 Stationsplein impressie Enschede nieuwbouw
Lees ook
Plan voor 50 meter hoge woontoren aan het Stationsplein in Enschede

"De te bouwen lofts zijn een waardevolle toevoeging van de woningvoorraad in het centrum", aldus wethouder Jeroen Diepemaat. "De locatie is een prachtige plek voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot een hoogstedelijke omgeving. Met het station op een steenworp afstand en met tal van voorzieningen en faciliteiten dichtbij."

Betere leefbaarheid

Ook de leefbaarheid van het gebied tussen de Korte Hengelosestraat en het Stationsplein krijgt met het bouwplan een opwaardering, vindt het college. Nu nog is het een donker hoekje in de binnenstad, maar dat moet mede door de komst van de woningbouw en een binnentuin gaan veranderen.

20220624 Enschede Busstation Google Maps
Lees ook
Parkeergarage onder busstation: Enschede krijgt vele miljoenen voor 'versnellen woningbouw'

Om ruimte te maken voor de plannen, wordt de ingang van de Stationsgarage verplaatst naar de zijde van de Piet Heinstraat. De Stationsgarage zal in de toekomst - als er een nieuwe ondergrondse garage onder het busplein wordt gebouwd - worden ingezet als parkeergarage voor omwonenden. Het Stationsplein wordt dan afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

20220921 Lofts woningen stationsgebied Enschede Brammelerdwarsstraat
De 36 loftwoningen worden parallel aan de panden aan de Korte Hengelosestraat gebouwd.
Beeld: Gemeente Enschede/Ska-pa
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.