Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose scholieren denken mee over beter bereikbare stad in 2040

De jeugd heeft de toekomst. Met die gedachte vroeg de gemeente Hengelo leerlingen van 3vwo van het Bataafs Lyceum om hulp bij het opstellen van het nieuwe mobiliteitsplan. De leerlingen zijn de afgelopen weken bezig geweest met de vraag ‘Hoe reizen we in 2040?’ Donderdag 29 september hebben ze de kans gekregen om hun plannen te presenteren aan wethouder Hanneke Steen-Klok en zo hun steentje bij te dragen aan het mobiliteitsplan dat nu in de maak is.

Een bijzondere kans

De scholieren zijn enthousiast: "Het is heel bijzonder dat wij de kans krijgen om dit hier in de raadszaal te mogen presenteren", aldus een van hen. Een ander: "De infrastructuur heeft rechtstreeks effect op ons gedrag, daarom is het belangrijk dat wij ons hiermee bezighouden."

“De infrastructuur heeft rechtstreeks effect op ons gedrag, daarom is het belangrijk dat wij ons hiermee bezighouden.”

Betrokken jeugd

Wethouder Hanneke Steen-Klok wil de jeugd graag betrekken bij de toekomst van Hengelo: "Het is enorm belangrijk dat hun stem gehoord wordt. Wie kunnen we nou beter vragen dan de mensen die zich over dertig, veertig jaar in onze stad gaan bewegen. Dat zijn natuurlijk de jongeren van nu."

Dertig kilometer per uur

Elk groepje kreeg een route toegewezen. Daarbij moesten ze zich afvragen hoe ze in 2040 van A naar B zouden komen. Er waren routes van bijvoorbeeld de IKEA naar het FBK Stadion en van de UT naar de binnenstad. Zo bedacht een groepje een extra fietstunnel onder de snelweg bij Oele, want 'dan is het makkelijker om veilig de gevaarlijke weg over te steken'. Een ander groepje sprak over een plan om een loopband aan te leggen tussen Hengelo en Enschede op de plek van de F35: "Mensen gaan daar staand met dertig kilometer per uur overheen, zoals die loopband bij de ingang van Eurodisney." Kortom, de ideeën variëren enorm.

Boze jongen 2022 09 30 131842 pffj
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.