Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Noodopvang sluit, Enschedese Diekmanhal maandag weer beschikbaar voor sporters en scholen

Diekmanhal Ernst Bergboer
De Enschedese Diekmanhal bood twee weken onderdak aan tweehonderd asielzoekers - maandag is hij weer goeddeels beschikbaar voor sporters, scholen en andere reguliere gebruikers
Beeld: Ernst Bergboer

Sporters, scholen en andere gebruikers van de Diekmanhal in Enschede kunnen vanaf maandag weer als vanouds hun gang gaan. Donderdag begint het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met het leegruimen van de sporthal, waar in de afgelopen twee weken tweehonderd asielzoekers werden opgevangen.

De noodopvang was uitsluitend bedoeld om kortstondig verlichting te brengen in de schrijnende situatie in het aanloopcentrum in Ter Apel, ontstaan door falend Rijksbeleid. Veiligheidsregio’s en gemeenten zijn in de voorbije periode regelmatig bijgesprongen, zo ook Enschede.

Probleemloos, op enkele incidenten na

De tijdelijke noodopvang in de Diekmanhal is vrijwel probleemloos verlopen, net als de langduriger crisisopvang op Vliegveld Twente eerder dit jaar. In de eerste paar dagen is een vijftal zogenaamde ‘veiligelanders’ uit de opvang verwijderd vanwege wangedrag, verder is de sfeer heel goed gebleven, stelt burgemeester Roelof Bleker.

Een heel aantal buurtgenoten heeft spontaan hand- en spandiensten verricht.

Vraagstuk asielopvang blijft

Met de sluiting van de kortstondige opvang in Enschede is het vraagstuk rond huisvesting van asielzoekers niet opgelost. Bleker weet bijvoorbeeld niet waar de tweehonderd asielzoekers na de tussenstop in de stad naartoe gaat. “Dat is aan het COA.”

De opvang van asielzoekers is in beginsel een taak van het Rijk. Bezuinigingen hebben geleid tot de sluiting van diverse AZC’s en daarmee is een structureel tekort aan opvangplekken ontstaan. Veiligheidsregio’s en gemeenten springen op verzoek van het Rijk bij, maar dat gaat steevast om tijdelijke opvang.

icon_main_info_white_glyph

‘Veiligelanders’

‘Veiligelanders’ zijn asielzoekers uit landen die door de Nederlandse overheid als veilig worden beschouwd. Zij kunnen niet in Nederland blijven en moeten terug naar het land van herkomst. Uitzetting is om verschillende redenen soms niet mogelijk. Dat kan te maken hebben met internationale verdragen - een land als Marokko neemt vooralsnog bijvoorbeeld geen asielzoekers terug - of met bewijsstukken voor die herkomst.

De meeste incidenten bij asielopvang doen zich voor met deze groep. Onderzoekers denken dat dat komt omdat veiligelanders niets te verliezen hebben en daardoor makkelijker vervallen tot wangedrag.

In Enschede ging het om een zestal personen, waarvan er vijf uit de opvang in de Diekmanhal zijn verwijderd, onder meer na winkeldiefstal. Met het COA was afgesproken dat er geen veiligelanders naar Enschede zouden komen.

Voorzieningen als een cruiseschip in de Amsterdamse haven en een grootschalige opvang op het evenemententerrein bij Biddinghuizen (1.500 plekken) moeten de ergste nood lenigen. Maar ook deze voorzieningen zijn semi-permament; het terrein bij Biddinghuizen moet half april volgend jaar weer ontruimd zijn in verband met geplande evenementen, zoals Lowlands.

Structureel 700 extra plekken in Twente

Het wereldwijde vluchtelingenprobleem is voorlopig niet opgelost en het Rijk heeft de zaken nog niet op orde. In Twente moeten nog zo’n zevenhonderd vaste plekken voor asielzoekers extra komen. Aanstaande maandag praten de verantwoordelijk wethouders van de Twentse gemeenten over die taakstelling.

Overijssel zei eerder per half november de opvang in de provincie geregeld te hebben. Bleker verwacht dat dat langer gaat duren.

De kans op nieuwe verzoeken van het Rijk voor tijdelijk onderdak aan asielzoekers is daarmee niet uitgesloten. “Maar dat doen we niet nog een keer in de Diekmanhal”, zei Bleker tijdens een persmoment woensdagochtend. Daarmee herhaalde hij wat hij het Rijk bij de toezegging van twee weken opvang in de Diekmanhal ook zei: dit is, voor deze plek, eenmalig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.