Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zelfs AZC Azelo 'rooft' planten uit Boswinkel voor de asielzoekerstuin

Met tientallen tegelijk komen de ‘struikrovers’ naar Boswinkel om in de verlaten achtertuintjes en de plantsoenen hun slag te slaan. Gewapend met scheppen, snoeischaren, kruiwagens en aanhangwagens hopen ze op mooi plantgoed voor hun tuinen. “Er is genoeg en als je goed zoekt, kun je echte pareltjes vinden”, zegt een van de initiatiefnemers van de Stichting Struikroven.

De AZC-tuin

Tachtig mensen meldden zich van tevoren aan, maar er komen veel meer rovers die de tuinen willen plunderen. Onder hen een delegatie van het AZC Azelo. Twee vrijwilligers en en Oekraïnse bewoner hebben een aanhangwagen bij zich om zo veel mogelijk planten mee te nemen.

“Waarschijnlijk is ie te klein”, lachen ze. En dat klopt, want na een luttel kwartier hebben ze al een fikse hortensia, een roos, geraniums en vetplanten uitgegraven en ze zien nog veel meer. “Onze binnentuin in het AZC is groot, we kunnen veel gebruiken.”

Sloopwijk

Het tweede deel van Boswinkel Oost wordt binnenkort gesloopt. Het bouwterrein afgezet met hekken. Deze zaterdagmiddag gaan de hekken nog even open voor tuinliefhebbers die de tuinen en het openbaar groen bij de verlaten woningen grondig doorzoeken naar bruikbaar materiaal.

Tom Jacobs van woningcorporatie Ons Huis begeleidt de struikroverij: “We vinden het zonde om de planten weg te gooien. Er is nog heel veel bruikbaar. Met hulp van de Stichting Struikroven hebben we iedereen uitgenodigd om de mooie planten uit te graven.”

Recyclen

Na een paar uur ploeteren, trekken en graven is er heel veel groen weg. Het is Ons Huis ernst met de recycling van de te slopen buurt. Er komen straks 281 nieuwe woningen terug. Waar het mogelijk is worden in de nieuwe optrekjes materialen gebruikt van de sloophuizen, vertelt Jacobs.

En wat voor de struikrovers ook van belang is: de meeste grote bomen worden niet afgebroken of meegenomen, die blijven staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.