De Partnerstadvereniging Enschede-Münster zoekt naar leden uit Enschede. Vorig jaar werd de vereniging opgericht. Ze is een platform voor uitwisseling tussen de partnersteden Enschede en Münster. De eerste belangstellenden werden zaterdag over de streep getrokken tijdens de rondleiding door Münster, die door de medeoprichter Tobias Lewe werd gehouden. „We willen elk kwartaal een evenement. Afwisselend in Enschede en Münster.“
In het kader van de Tolle Woche nodigde de vereniging burgers vanuit Enschede uit om de binnenstad van Münster te laten zien. Daarna werd tijdens avondeten en borrel de uitwisseling tussen Nederlanders und Duitsers gezocht. Volgens Lewe is dit ook het doel van de stedenband: ʺWij hebben geconstateerd dat er aan beide zijden belangstelling bestaat voor grensoverschrijdend toerisme. Helaas leidt dit zelden tot contact. We willen dat veranderen.“
Een eerste stap werd zaterdag gezet. Zestien gasten uit Enschede namen deel aan de stadswandeling. Hoewel er complicaties waren als gevolg van verschillende demonstraties in het stadscentrum, waren de bezoekers erg tevreden. De Enschedeërs kregen onder meer een kijkje in de Vredeszaal, waar in 1648 de Vrede van Münster werd getekend.
De gasten waren bijzonder ingenomen met het feit dat de rondleiding de hele tijd in het Nederlands werd gehouden. Zeven Enschedeërs vroegen op dezelfde avond het lidmaatschap van de partnerstadvereniging aan.
Sinds de oprichting vorig jaar december groeide de Partnerschapvereniging als kool. De coronapandemie gooide nog wat roet in het eten, maar daarna werden zestig mensen lid. De vereniging hield dit jaar haar eerste grote evenement met een Koningdsagfeestje in Münster. Punt van kritiek was de zeer geringe deelname van van Nederlanders aan het evenement.
Daarom stelt de vereniging alles in het werk om leden van bijde kanten van de grens te hebben. Dit moet volgens Tobias Lewe ook zichtbaar zijn in het bestuur van de vereniging. Van belangstellenden uit Enschede wordt gevraagd ook actief mee te denken over hoe de uitwisseling tussen partnersteden kan worden verbeterd. ʺHet gaat niet alleen om de andere stad te zien, maar om echt contact te maken“, aldus Lewe.
Het grensoverschrijdende karakter komt ook duidelijk tot uiting in de plannen voor de toekomst: Een evenement per kwartaal, steeds afwisselend in Enschede en Münster. Het doel is ook een groter aantal jongeren te bereiken. ʺDie kunnen we bereiken met concerten of festivals. Dit vereist echter ook jongere leden die goed kunnen aanpakken“, aldus Lewe. De vereniging staat verder al in contact met het Instituut voor Nederlandstudies in Münster.