Verkeer
Stuur appje
Zoek

Anita Morskiefts moeder was de eerste, inmiddels hielp de Hengelose 182 mensen aan een maatje

20221017 anita morskieft BETAAL JE MAATJE HENGELO eigen foto
Anita Morskieft-Analbers: "Ik ben 26 jaar mantelzorger geweest voor mijn eigen moeder. Ik heb geen broers of zussen, dus stond altijd overal alleen voor."
Beeld: Anita Morskieft-Analbers

Haar inmiddels overleden moeder was haar eerste klant. Zes jaar later heeft de Hengelose Anita Morskieft-Analbers 182 mensen in heel Twente aan een maatje geholpen. Onder de noemer 'Betaal je maatje' bemiddelt ze tussen met name ouderen en mensen met een handicap die behoefte hebben aan een praatje of een wandeling zo nu en dan én mensen die daarvoor kunnen zorgen. Ze heeft de gemeente Hengelo nu gevraagd haar te helpen in haar zoektocht naar mogelijke maatjes.

Vijf partijen

Op dinsdag 11 oktober stond Morskieft met haar stand op de motiemarkt in het Hengelose stadhuis. Hier konden mensen met goede ideeën voor Hengelo hun idee onder de aanbracht brengen van raadsleden, zodat zij een zogeten 'motie' kunnen opstellen en die aan de gemeenteraad voor kunnen leggen. Maar liefst vijf politieke partijen hebben toegezegd binnenkort met Morskieft om de tafel te gaan om een motie op te stellen.

“Ik deed het met liefde, maar natuurlijk is het soms zwaar. Zeker omdat mijn drie kinderen in de beginjaren nog klein waren en thuis woonden.”

'Overdonderd'

"Ik was overdonderd door alle interesse", vertelt de Hengelose enkele dagen later. "Mensen werden vooral getriggerd door mijn persoonlijke verhaal. Ik ben 26 jaar mantelzorger geweest voor mijn eigen moeder. Ik heb geen broers of zussen, dus stond altijd overal alleen voor. Ik ging drie of vier keer per week naar haar toe. Ik deed het met liefde, maar natuurlijk is het soms zwaar. Zeker omdat mijn drie kinderen in de beginjaren nog klein waren en thuis woonden. Hoe fijn was het geweest dat ik vanaf het begin iemand had die af en toe een praatje met haar kon maken of een wandeling."

Petra

Pas het laatste half jaar was Petra er, als maatje voor Anita's moeder. En tegelijk was haar moeder zo haar eerste cliënt. "Ik had al een gastouderbureau genaamd Betaal de Oppas, daar kwam toen Betaal je Maatje bij. Het is een commercieel bedrijf, maar wel eentje met een zorghart. Vandaar dat ik ook goedkeuring heb gekregen om op de motiemarkt te gaan staan. Ik wil mensen helpen, of dat nu potentiële cliënten of mogelijke maatjes zijn. Volgens mij zijn er vooral op dat laatste vlak nog veel mensen, die hier gebruik van zouden kunnen maken, maar geen weet hebben van het bestaan van Betaal je Maatje. Vandaar dit voorstel voor een motie."

icon_main_info_white_glyph

Ook actief in verpleeghuizen

Betaal je Maatje heeft in zes jaar tijd al 182 mensen aan een maatje geholpen. Momenteel zijn er 42 maatjes actief voor 75 betalende klanten; daaronder zijn vooral particulieren, maar ook een aantal verpleeghuizen. Morskieft: "Verpleeghuizen hebben budget voor informele zorg. Zij kunnen er dus voor kiezen om iemand in te huren, die als een soort van maatje fungeert voor een hele afdeling." Daarnaast werkt Betaal je Maatje ook voor jonge gezinnen. "Ik heb bijvoorbeeld een gezin in mijn bestand met twee zorgenkindjes. De ouders gaan één avond in de maand samen uit eten en een maatje verzorgt dan de opvang van de kinderen."

'Prima bijverdienste'

Morskieft denkt dat de motie zichzelf schrijft: "Het is inderdaad niet heel ingewikkeld. De gemeente moet toch een overzicht hebben van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die dit werk dolgraag zouden willen doen? Daar zou ik graag uit willen putten. Het is een prima bijverdienste voor mensen met een uitkering. Ze krijgen bij mij 12,50 euro per uur bruto en mogen zonder gekort te worden op hun uitkering op jaarbasis 1.500 euro bijverdienen. Dat is dus 120 uur per jaar. Zodoende maken ze zich nuttig en tegelijk doen ze ervaring op, die ze op hun cv kunnen zetten. Ik heb op die manier al zeker vijf voormalige maatjes aan een baan in de zorg geholpen."

“Dit is echt een gevalletje 1 plus 1 is 3.”

Zorgplicht

Gemeentes zijn verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de jeugdhulp. Daarnaast hebben ze een zorgplicht voor mensen die op een wachtlijst voor bijvoorbeeld een verpleeghuis of ggz-instelling staan. Morskieft verwacht dan ook dat haar motie op veel steun kan rekenen. Hoe hij er precies uit gaat zien, is nog even de vraag; het gesprek met de vijf partijen moet nog plaatsvinden.

icon_main_info_white_glyph

'Vertroetel je ouders'

GroenLinks, ChristenUnie, D66, BurgerBelangen en Lokaal Hengelo toonden meer dan interesse in de plannen van Anita Morskieft-Analbers. Namens GroenLinks laat raadslid Agnes Booijink weten het een prachtig initiatief te vinden: "Ze hoeft geen geld, alleen maar een beetje aandacht. Hoe ik die motie voor me zie? Nou, als de ambtenaren van de sociale dienst alleen al weten van het bestaan van Betaal je Maatje kunnen ze die informatie delen met hun cliënten. Dit is echt een gevalletje 1 plus 1 is 3." Overigens heeft Booijink in het verleden voor 'Vertroetel je ouder' gewerkt, iets soortgelijks als 'Betaal je Maatje': "Het grote verschil is dat het daar om creatievelingen, kunstenaars gaat, die iets kunstzinnigs doen met hun maatjes. Maar dat geeft wel aan dat ik iets heb met dit soort mooie initiatieven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.