Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose motiemarkt smaakt naar meer: "Organiseer vaker laagdrempelig contact tussen inwoner en politiek"

20221011 motiemarkt hengelo 3 FRANKLIN VELDHUIS 1
Een motiemarkt, zoals die vorige week in Hengelo werd gehouden, wordt door lokale politici gezien als een middel dat kan bijdragen om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen.
Beeld: Franklin Veldhuis

Een motiemarkt, zoals die vorige week in Hengelo werd gehouden, wordt door lokale politici gezien als een middel dat kan bijdragen om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Het initiatief wordt al enkele jaren jaarlijks gehouden, maar dat zou best wat vaker mogen als het aan nachtburgemeester Irma Bruggeman ligt. Ze zei dat in het wekelijkse discussieprogramma Kwartetten van 1Twente Hengelo

'Verfrissend'

Bruggeman zegt het 'heel verfrissend te vinden om laagdrempelig te kunnen praten met raadsleden die toch een beetje in een ivoren toren zitten'. Ze was zelf vorige week ook op de motiemarkt om aandacht te vragen voor Kunstwerkplaats De Möllerwerf. "Ik heb veel goede gesprekken gevoerd en super handzame tips gekregen.”

Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hengelo, zegt de motiemarkt een prima initiatief te vinden, waardoor inwoners direct in contact komen met raadsleden. De gemeenteraad heeft 50.000 euro uitgetrokken voor goede ideeën en initiatieven uit de samenleving, maar dat vindt Mulder een schijntje. “Als je iets wilt realiseren, dan is dat niet heel veel geld.”

Overigens is dat bedrag niet in beton gegoten. Als de gemeenteraad later dit jaar met een of meer van de opgestelde moties instemt, is het niet zo dat het bij 50.000 euro ophoudt: er kan altijd geld uit bijvoorbeeld de algemene reserve gehaald worden om initiatieven te ondersteunen. "Uiteindelijk gaat de gemeenteraad daarover", vertelde raadslid en mede-organisator van de motiemarkt Elske Mooijman vorige week voorafgaande aan de markt.

“Als je een vast moment hebt, elke maand of elke twee weken, dan krijg je veel meer contact met het publiek, dan wanneer je alleen raadsvergaderingen doet.””

'Te weinig benaderd'

VVD-raadslid en fractievoorzitter Mitchell Boers herkent wel wat Bruggeman zegt. Hij zegt zelf als raadslid te weinig te worden benaderd door inwoners: “Ik heb zeker niet het gevoel in een ivoren toren te zitten." Boers zegt dat raadsleden niet onwelwillend zijn om met mensen in gesprek te gaan, maar je moet wel het juiste moment vinden om dat te kunnen doen. "Het raadswerk is iets dat je naast je reguliere werk doet. Dus je werkt veertig uur in de week en daarnaast ben je ook nog raadslid." De VVD'er zegt dat hij altijd openstaat voor contact en altijd reageert als mensen een mailtje sturen.

'Hoge drempel'

Irma Bruggeman constateert dat de drempel heel erg hoog is voor het publiek om raadsleden spontaan en informeel te bereiken. Dat laatste zou dan ook beter kunnen: "Als je een vast moment hebt, elke maand of elke twee weken en je gewoon toegankelijk bent, dan krijg je veel meer contact met het publiek dan wanneer je alleen raadsvergaderingen doet.” Ze zegt goeie gesprekken met raadsleden waardevoller te vinden 'dan het getouwtrek om een pot met geld op een motiemarkt, waar nu negentien mensen op azen en allemaal een hapje uit willen'.

“Input krijgen van mensen hoe het op een andere manier ook nog zou kunnen, is ontzettend verfrissend.””

Rol inwoner

De ervaring dat de drempel te hoog zou zijn voor contact, deelt niet iedereen. Berto Mulder zegt zelf geen enkel probleem te hebben met het benaderen van raadsleden, wethouders of de burgemeester. Hij ervaart het juist als laagdrempelig. "Met raadsleden heb ik altijd al wel contact gehad. Ik mail ze en krijg altijd keurig antwoord. Als je wat wilt vragen aan de Hengelose gemeenteraadsleden dan is mijn ervaring dat dit heel goed mogelijk is.”

De horecaman wil het wat dat betreft ook wel omdraaien: "Er wordt wel gezegd dat de raad niet naar de bevolking luistert, maar de bevolking moet zelf ook wel aan de raad aangeven dat er te geluisterd moet worden. Inwoners moeten zelf ook naar raadsleden toekomen en vertellen wat ze vinden." Boers zou dat heel waardevol vinden: “Als gemeenteraadslid lees je veel ambtelijke stukken en daar reageer je dan op, maar als je input van mensen krijgt hoe het op een andere manier ook nog zou kunnen, dat is ontzettend verfrissend.”

Schriftelijk contact zoeken met een raadslid is betrekkelijk eenvoudig, zo staan op de website van de gemeente alle e-mailadressen. Bellen is niet mogelijk, want telefoonnummers ontbreken. Bij een aantal politieke partijen staat wel een centraal telefoonnummer vermeld.

icon_main_info_white_glyph

Kwartetten

Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.