Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jans op zijn hoede voor Cambuur-uit: "Van de vier wedstrijden die nog komen misschien wel de moeilijkste"

Zondagmiddag reist FC Twente af naar Leeuwarden voor de uitwedstrijd tegen Cambuur. Ron Jans is op zijn hoede: "Over een heel seizoen is Cambuur-uit best een kluif." De trainer van FC Twente betitelt het komende duel zelfs als 'misschien wel de moeilijkste', van de laatste vier wedstrijden die nog resten voor de winterstop.

En dat terwijl Cambuur op dit moment veertiende staat, met evenveel punten (8) als FC Groningen. De tegenstander waar FC Twente vorige week weinig van te duchten had. Maar, dat was in eigen huis. En het verschil tussen de uit- en thuiswedstrijden is dit seizoen bij FC Twente groot: tot nu toe werden er vijftien punten gepakt in de eigen Grolsch Veste tegenover vier op vreemde bodem.

Wisselvallig Cambuur

Tegenstander Cambuur weet tot nu juist in de thuiswedstrijden niet altijd te imponeren. Vorige week verloor de ploeg met 0-3 van Vitesse en eerder gingen de Leeuwarders in het eigen stadion al onderuit tegen Excelsior en Groningen. Daar tegenover staat een knappe 3-0 overwinning tegen PSV begin oktober.

Die verschillen zijn ook Jans niet ontgaan. "Vorige week hebben ze het niet goed gedaan thuis tegen Vitesse, maar tegen PSV deden ze het fantastisch.
Het publiek zit er bovenop en ze willen vooruit voetballen, ze willen druk zetten. Ik verheug me er wel op."

Blijvertje in subtop

Het is in ieder geval weer een kans voor FC Twente om te bewijzen dat de huidige plek in de top vijf geen toeval is. Jans wil graag dat zijn ploeg laat zien een blijvertje te zijn in die subtop. "We moeten elke week bevestigen dat we vanuit een hele groep middenmoters in de Eredivisie twee seizoenen geleden, definitief de stap hebben gemaakt naar dat stapje net erboven. En dat moet je elke wedstrijd tegen ploegen die onder je staan weer bewijzen.

Kunstgras

Om zich voor te bereiden op het kunstgras in Leeuwarden trainde FC Twente deze week een aantal keer op het kunstgrasveld op het eigen Trainingcomplex. Om zich zowel mentaal als fysiek voor te bereiden op die andere ondergrond. Al wil Jans er niet te veel woorden aan vuil maken. "Je weet dat we een aantal keer per jaar op kunstgras spelen, dat gaat toch niet veranderen, dus dan moet je er ook niet te veel over zeuren. Maar om eraan te wennen, lichamelijk en qua balgevoel hebben we vanaf woensdag op kunstgras getraind."

Michal Sadilek

Dan de spelers die de hoofdtrainer tot zijn beschikking heeft. Jans kan in ieder geval geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Tzolis, Sadilek en Brama. Van die laatste werd deze week bekend dat hij een al geplande operatie aan zijn enkel naar voren heeft gehaald, waardoor hij voor de winterstop niet meer in actie komt.

Michal Sadilek verblijft momenteel in zijn thuisland Tsjechië en heeft daar een KNO-arts geraadpleegd over de oorsuizen waar hij sinds een aantal weken last van heeft. Die constateerde geen 'gekke dingen', maar medici kijken nog wel waar de klachten precies vandaan komen. Sadilek gaat langs bij een osteopaat en keert volgende week terug in Twente.

Maar met nog maar vier wedstrijden te gaan voor de winterstop, verwacht Jans hem deze eerste seizoenshelft in ieder geval niet meer in actie te zien. De trainer merkt dat de situatie rondom de middenvelder voor wilde verhalen heeft gezorgd. "Wij geven altijd zo veel informatie en dan zeggen we wat en dan gaan mensen ermee op de loop." Daarmee doelt hij onder andere op reacties van mensen die beweren dat de klachten nooit meer weggaan. "Dat is het gevaar van deze tijd, dat mensen ermee op de loop gaan", gaat hij verder. “Het is speculeren over de gezondheid van een speler en dat moeten we niet hebben."

Ook Vaclav Cerny is er zondag nog niet bij. De aanvaller zit zijn tweede, en tevens laatste, wedstrijd schorsing uit na de rode kaart die hij kreeg in de wedstrijd tegen Feyenoord.

icon_main_info_white_glyph

Henk de Jong

De voorbeschouwing met Ron Jans was al opgenomen toen bekend werd dat Cambuur-trainer Henk de Jong wegens gezondheidsreden per direct moet stoppen. Hij zal aanstaande zondag dus al niet meer op de bank zitten. Via het eigen clubkanaal reageert Jans op dit vervelende nieuws. "Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Bij FC Groningen heb ik met veel plezier met Henk samengewerkt en in het amateur- en betaald voetbal hebben we heel vaak tegen elkaar gespeeld. Hopelijk kan Henk de komende tijd goed herstellen en zien we hem snel terug in de voetballerij. Ik wil Henk en zijn familie het allerbeste wensen de komende tijd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.