Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kunstpodium SchouwArt komt met educatief programma voor scholieren

IMG 2085 banner schouwart schouwburg buiten foto emile urban
De exposities van SchouwArt zijn elke woensdag, vrijdag en zaterdag gratis te bezichtigen van 12.00 tot 16.00 uur.
Beeld: 1Twente

SchouwArt, het nieuwe podium voor de professioneel beeldende kunst in Hengelo, werkt aan een educatief programma voor scholen om leerlingen al vroeg in aanraking te brengen met beeldende kunst. "Door kunst leren ze kijken, zich verwonderen en complexe onderwerpen analyseren, interpreteren, waarderen en nuanceren," zegt voorzitter Renata de Frankrijker.

"Wij bieden een rondleiding aan voor leerlingen van de basisschool, MBO en VO met de methode: Kijken- denken- bespreken. De leerlingen worden uitgenodigd om naar een kunstwerk te kijken en aan de hand van een aantal specifieke vragen ontstaat er een dialoog met elkaar."

Er wordt op dit moment materiaal ontwikkeld waarin een kunstenaar vertelt over zijn of haar werk en het proces dat leidt tot een kunstwerk of een installatie. Het eindproduct kunnen de kinderen dan vervolgens met eigen ogen zien in een expositie van SchouwArt.

“Door kunst leren leerlingen kijken, zich verwonderen en complexe onderwerpen analyseren, interpreteren, waarderen en nuanceren”

Trots op resultaat

Eerder deze maand trapte de kersverse stichting af met de presentatie van meerdere kunstexposities in Schouwburg Hengelo. De Frankrijker is trots op het resultaat dat het podium voor de professioneel beeldende kunst in korte tijd heeft neergezet in de Schouwburg.

Het is nog maar een paar maanden geleden dat de stichting van de gemeente groen licht kreeg en bijbehorende subsidie ontving om te starten met het initiatief. Dat betekende dat er vlak voor de zomer ineens veel georganiseerd moest worden. "Na de vakantie was het keihard werken, maar mede dankzij hulp van Schouwburg Hengelo, een groot aantal vrijwilligers en kunstenaars hebben we al heel iets moois kunnen neerzetten."

Meerdere initiatieven

Hengelo heeft in korte tijd meerdere nieuwe initiatieven gekregen als het gaat om de professioneel beeldende kunst, waaronder ook Kunstwerkplaats De Möllerwerf, een hal van zo'n 350 vierkante meter aan de Oude Boekeloseweg, pal aan het Twentekanaal.

"De Frankrijker juicht dat van harte toe. 'Het is niet alleen een meerwaarde voor de stad, de inwoners en bezoekers, het zorgt ook voor een kruisbestuiving tussen beeldend kunstenaars onderling. "Die komen elkaar tegen, spreken elkaar en nodigen elkaar uit."

“Na de vakantie was het keihard werken, maar mede dankzij hulp van Schouwburg Hengelo, een groot aantal vrijwilligers en kunstenaars hebben we al heel iets moois kunnen neerzetten”

Exposities

De exposities van SchouwArt zijn elke woensdag, vrijdag en zaterdag gratis te bezichtigen van 12.00 tot 16.00 uur en die worden door steeds meer mensen bezocht. Op deze dagen staat voor de ingang van het theater een herkenbare SchouwArt-banner.

Wie de exposities bezoekt, kan deze volgen via een speciale route die de kunstliefhebber meeneemt vanaf de benedenverdieping tot bovenin het gebouw. Tijdens openingstijden zijn suppoosten aanwezig die meer informatie kunnen geven over de lopende tentoonstellingen.

icon_main_info_white_glyph

Rondleidingen

Iedere zaterdag om 14.00 uur wordt in Schouwburg Hengelo een rondleiding
georganiseerd en vertellen de professioneel beeldend kunstenaars over hun werk. Een rondleiding kost 4,50 euro, inclusief koffie met een lekkernij. Meer informatie via de website van SchouwArt.com en Schouwburg Hengelo.

Het aanbod van SchouwArt voor het VO en MBO in het seizoen 2022- 2023 staat in de 'Educatie brochure' van Schouwburg Hengelo. De scholen kunnen zich al aanmelden voor de educatieve rondleiding ‘Kijken door het oog van een kunstenaar’. Voor meer informatie of reserveren kunnen de scholen contact opnemen met Linda Koezen via [email protected] of via telefoonnummer: 074- 2556770.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.