Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verbazing bij D66: had Enschede zich moeten uitspreken tegen homo-spreekkoren bij FC Twente?

Grolsch Veste publiek Foto Marly Wilens 2022 08 22 101436 bbvt
Beeld: 1Twente

Twee dagen na de voetbalwedstrijd FC Twente-FC Groningen, waarbij er vanuit het thuispubliek minutenlang 'homo-spreekkoren' werden geschald, kreeg de gemeente Enschede het verzoek zich hiertegen uit te spreken. Aan die oproep werd geen gehoor gegeven, tot grote teleurstelling van de lokale D66-fractie. Die vindt dat loco-burgemeester en sportwethouder Niels van den Berg zich had moeten laten horen en riep hem maandagavond tot de orde.

Op zondag 23 oktober werd er in de tweede helft van de thuiswedstrijd van FC Twente minutenlang 'Het zijn de homo's van Groningen' gescandeerd. Uitgerekend in het weekend dat bij voetbalbond KNVB in het teken stond van LHBTI+-acceptatie. Omdat er op het moment zelf niet door de club werd ingegrepen, leidde dat landelijk tot discussie en ophef. Er zijn inmiddels door D66 vragen gesteld in de Tweede Kamer. FC Twente heeft excuses aangeboden voor het niet ingrijpen. Maar vanuit de gemeente kwam er geen enkele boodschap.

Bewuste afweging

Tijdens een discussie in de zogeheten actualiteitenraad (vragenuurtje) vroeg D66-raadslid Lindsey van der Veen maandagavond naar de beweegredenen van Niels van den Berg om zich niet uit te spreken. De sportwethouder fungeerde in het bewuste weekend bij afwezigheid van burgemeester Roelof Bleker ook als loco-burgemeester. Volgens Van den Berg heeft de gemeente twee dagen na de gebeurtenissen in de Grolsch Veste zelfs het verzoek gekregen om een statement te maken tegen dergelijke spreekkoren.

Aan die oproep is echter geen gehoor gegeven. "Dat leek me op dat moment niet meer nodig", aldus Van den Berg. "Alles wat je weer aandacht geeft groeit. Dat komt weer van alles van, dat heeft geen zin. FC Twente heeft gerectificeerd en is ook de partij die in het stadion, hun eigen huis, bepaalt wat wel en niet kan."

Uitspraak bij voetbalfederatie

D66-raadslid Lindsey van der Veen nam geen genoegen met alleen dat antwoord. Ze haalde in haar mondelinge vragen ook een vergadering van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen eerder in de week aan. Daar zou Van den Berg in zijn hoedanigheid als sportwethouder hebben gezegd dat aandacht voor incidenten zoals in de Grolsch Veste niet altijd gewenst is, omdat er ook leden van de LHBTI+-gemeenschap zijn die daar hinder van ondervinden. Van der Veen vraagt zich af hoe zo'n uitspraak rijmt met het collegestandpunt om juist voor meer acceptatie van LHBTI+'ers te strijden.

Wethouder Van den Berg bevestigde zijn uitspraak bij de voetbalfederatie. "Maar de strekking is wel van belang. De aandacht is er en dat vind ik ook belangrijk. Ik heb alleen geschetst dat ik ook mensen uit de gemeenschap ken die niet altijd op die aandacht zitten te wachten, omdat ze er last van hebben. Laten we die er ook bij betrokken."

College op één lijn?

Van der Veen concludeerde tijdens de discussie dat Van den Berg een ander geluid laat horen dan LHBTI+-wethouder Arjan Kampman doet tijdens zijn inzet bij bijvoorbeeld de Regenboogdagen. "Dan zou ik willen voorstellen: of u houdt de lijn van Kampman aan of u houdt uw mond over dit onderwerp." Van den Berg reageerde licht geïrriteerd: "Dat laatste gaan we niet doen. Iedereen die me kent, weet wie ik ben."

Even later zou de wethouder zeggen dat de gemeente Enschede homo-spreekkoren natuurlijk afkeurt en dat dat in interview met media ook is gedaan, maar dat er in dit geval een afweging is gemaakt. "Die wordt soms anders uitgelegd en dat vind ik spijtig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.